A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 08.

Nyolc tagból és egy leányvállalatból álló, 700 főt foglalkoztató holding vezetője. A magyar gazdaság fejlesztéséért kiérdemelte a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a közelmúltban. Egyik alapítója és fő támogatója a Bolyai-díjnak, a Gábor Dénes-díjnak. Amikor betöltötte 60. életévét, cégei irányítását átadta unokahúgának. Karsai Bélával beszélgetünk a székesfehérvári Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. tulajdonosával.


Karsai Béla

Melyik iskolát követné, ha marad az építész pályán?
A Finta József-féle építészet áll közel hozzám. Szeretem a szimmetriát, sarkosságot. A minimum dizájnt sokan követik, a mi csarnoképületeink is ezt tükrözik. Ugyanakkor nagyon szimpatikus számomra Makovecz Imre építészete. Azt gondolom, fával mint építőanyaggal dolgozni nem könnyű. De nagyon szép, amint az angyalok betekintenek pl. a csíkszeredai templom terébe. Az igazán unikális megoldás.

Ha tehetné és megbíznák, képes felhúzni egy kéményt? Vállalná?
Hogyne! Sportból olykor ma is kiveszem a vakolókanalat a mesterek kezéből. Egy pillanatra sem éreztem kényszernek az építőipari munkát. Székesfehérvárott máig jó érzettel megyek el az épületek előtt, amelyeket én is építettem. Volt egy másik mellékvágányom, cserépkályhát raktam. A kéményseprő-vállalatnál egy hatfős csoport vezetőjeként dolgoztam. Cserépkályha átrakást, felújítást végeztünk. Volt köztük két kiemelkedő tudású, olvasott ember, akikkel szójátékokat játszottunk, verssorokat mondtunk egymásnak. Nem nyakkendős főnökük voltam. Egyszer felajánlottam egy egyezséget, ha behordom a kályhaépítéshez szükséges tíz mázsa súlyú cuccot, megtanítanak kályhát építeni. Ez a tudás nagyon nagy érték volt akkor, extra jövedelmet adott.

Ha jól emlékezem, abban az időszakban a hazai műanyagcégek körül fogyott a levegő, ellenben az új alapítású, illetve a vegyesvállalatok pályája felfelé ívelt.
Pontosan idézi, a korszerűtlen, hosszú ciklusidővel dolgozó gépekkel nem lehetett versenyezni az új berendezésekkel szemben. Az egykori Technoimpexnél Záhonyi Ilona ajánlott egy drága, de gyors gépet. Sokan nem értették a döntésemet, hiszen vehettem volna jóval olcsóbban akár korszerű gépet másoktól, közte magyar berendezést. Ez a már 28 éves gép a mai napig dolgozik. A korára nem vagyok büszke, de minden hónapban precízen teljesít, legfeljebb kisebb javításokra, alkatrészcserére szorul.

Az első nagy beruházásának színtere a fehérvári ipari park területe. Milyen volt úttörőnek lenni egy városszéli mezőn?
Már állt az épületünk, de utak nem vezettek oda, mert az ipari parknak nem volt rá forrása, mi építettük ki, cserébe telekkel fizettek. Aki ma körbenéz az ipari övezetben, elképesztő fejlesztéseket lát, ebben a parkban többségben magyar vállalkozás működik. Amikor Kisfaludról, a családi házból át akartam települni, úgy fogalmaztak többen, hogy itt mindennek vége van. Szerintem meg akkor kezdődött. Néhányan beleálltunk, elismerem, magam sem gondoltam, hogy így alakul majd a park jövője.

Eszerint jó ajánlólevélnek bizonyult a gyógyszercsomagolás?
Egymástól elválasztott, hat gyártócellát alakítottunk ki a 10 ezer négyzetméteren. Öt csarnokrészben óránként tízszeres levegőcsere biztosítja a tiszta környezetet, egy gyártóhelyen tiszta terű termelés folyik, amely megfelel a legkényesebb gyógyszer-csomagolási elvárásoknak is. Gyártunk a pezsgőtabletta csomagolásához szükséges csövet és dugót, különböző űrtartalmú fiolát és páraelszívó-töltetű dugót szükség szerinti zárásmegoldásokkal. Mindez kiegészül a kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeriparban egyaránt használható szórófejes tartályok, tablettaadagolók, fúvott flakonok előállításával. Húsz éve foglalkozunk autóipari termékek előállításával, ezen belül fékalkatrész-gyártással, valamint speciális fröccsöntési technológiákkal.

Egészen fiatal kori kedvence, a szerszámgyártás is hasonló ívet futott be?
Fröccsöntő szerszámainkat magunk tervezzük és gyártjuk. A terméktervezéshez 3D-s prototípusgyártás technológia áll rendelkezésünkre. Ez jóval meghaladja a kezdetet, amikor másoló marógéppel dolgoztunk. A kamakurai Nagy Buddha szobrot a XIII. század közepén építették, pontosan nem tudni a korát. Csak sejteni lehet az öntőtechnológiát, vélhetően egy homok hegyből készítették az öntőformát. A tudósok letapogatták a szobor külső és belső üregeinek az alakját, kiderült, a 16 méter magas szobor falvastagsága 22-26 mm közötti. Abban a korban biztosan nem ismerték a CNC marógépet. Minél szegényebb egy műhely, annál kreatívabbak az emberek. A kicsi szerszámüzemünket meghaladva ma 3 szerszámgyártó egységben dolgozunk, szikraforgácsolás, gyorsmarás, lézerhegesztés volt a fejlődés útja.

Manapság milyen elvárást támasztanak a gyógyszergyárak?
Mondok példákat. Ahogyan öregszünk, egyre több gyógyszert fogyasztunk, de egyre gyengébbek vagyunk. A feladat tehát, oldjuk meg a gyógyszerbiztonságot, eredetiséget, a kupakot könnyen nyithassuk, de a gyereknek ne sikerüljön. Egy gyár pedig azért terveztetett új csomagolást, mert készítményét hamisították.

Egy magára adó műszaki konferencián minden esetben szó esik a robotokról: konkrétan arról, hogy 5-10 év múlva ember nélkül működnek az üzemek. Hogyan képzeli el a Karsai-gyárak személytelenné válását?
Nem olyan drasztikus a fejlődés, amint azt vizionálják, vagy traktálják vele az vállalkozókat. Nem mi fújjuk a passzát szelet, de megjegyzem, 1989-ben Magyarországon nálunk működött az első számítógépes fröccsöntőgép, robottal, daráló egységgel felszerelve. Az első robotunkat 3D-s manipulátornak hívták, azóta megjelentek az 5-6 tengelyes-robotok, abból 12 éve mi is többet használunk. Sokat beszélnek ma az ipar 4.0 fejlesztésekről. Ezzel kapcsolatban 1990-ben Mr. Kopetti a NETSTAL cég tulajdonosa megalkotta az első olyan önműködő fröccsüzemét, ahol csak az alapanyag-feltöltést és a végellenőrzést végezték a dolgozók. Mr. Kopetti álmára akkor nem akadt vevő, azaz a fejlesztéseire nem volt kereslet. A megnövekedett hiteleit nem tudta törleszteni, ezért sajnálatos megoldást választott, és öngyilkos lett. Most mindenki robotokról, automatákról álmodozik és dolgozik azért, hogy ez megvalósuljon. Kopetti az akkori fejlesztéséért pedig szobrot érdemelne. Ha új üzemet építünk, az ő logikáját biztosan tanulmányozni fogom, és azt követve terveztetném meg.

Hol értékelik a Karsai Holdingot a koronázó város, Székesfehérvár társadalmi életében?
A városban komoly műanyag gyárból hat is akad, más iparágakat nem is említve. Nagyon szerényen vagyunk jelen a sportéletben, mi a tudomány területeit támogatjuk a magunk eszközeivel. Alapító tagja vagyok a Bolyai Díj Alapítványnak, amely 2 évente ítéli oda a civil magyar Nobel-díjként jegyzett Bolyai-díjat a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó tudósnak. Továbbá kurátorként részt veszek a Novofer Alapítvány munkájában, amely Gábor Dénes díjjal jutalmaz olyan mérnököket, akik jelentős műszaki alkotást hoztak létre, ezzel hozzájárulva a fejlődéshez és innovációhoz.

Most, hátralépve a fiatalok mögé, hogyan alakul a munkarendje?
Reggelente 7-8 óra felé itt vagyok. Tegnap történt meg először, hogy nem én zártam az irodát, hanem a lányok. Úgy gondolom, ha a fiataloknak adjuk a feladatot, rájuk bízható a felelősség is, ahogyan annak idején én, ők is találnak megoldást a kihívásokra. Büszke vagyok rá, hogy a magam építőtégláival a munkám benne van a nekik létrehozott világban.