fbpx

Meglepő fordulatra számítanak a logisztika iparági vezetői

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 04.

Jelentős javulásról tanúskodnak a logisztikai ágazatban végzett mérések a beszerzésimenedzser-index alapján. Mi több, legutóbb egy éve, 2021 évfordulóján volt olyan optimista a szektor, mint az idei év végén.

Több rendelés, nagyobb termelés

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A novemberi fellendülést követően decemberben egy intenzívebb bővülést figyelhetünk meg – adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 8 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték emelkedése 10 százalékpontos. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 2,3 százalékponttal magasabb novemberhez képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, de az indexérték 2,7 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek indexe 0,4 százalékponttal nőtt a hónapban, erős bővülést jelezve.

Erősödő külkereskedelem

A külpiaci mutatók szintén stabil bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, mindkét index markánsan emelkedett. A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 5,4 százalékponttal kisebb az index értéke novemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,4 százalékpontos növekedést produkált. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2022 decemberi BMI index magasabb a novemberi (56,0) értéknél. December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decemberi értékeké 53,2).

Decemberben a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben pozitív irányú, 10,0 százalékpontos emelkedés a legnagyobb mérték. Ezúttal 7,9 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (76,2), ezzel harmincadik alkalommal bővült a rendelésállomány.

(forrás: MLBKT)