fbpx

GS1 Digital Link

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 04.

ÚJ, GLOBÁLIS SZABVÁNY, AMI ÖSSZEKAPCSOLJA A TERMÉK CSOMAGOLÁSÁT A DIGITÁLIS VILÁGGAL

Hasonlóan ahhoz, ahogy az URL webcím rámutat egy adott webhelyre, a GS1 Digital Link lehetővé teszi, hogy a vállalkozások és a fogyasztók rákapcsolódjanak a netre, és hozzáférjenek egy termék vagy csomagolás különféle információihoz. Ahelyett, hogy a kapcsolat létrehozása egyetlen típusú adathordozóra korlátozódna – például a hagyományos vonalkódra –, a márkák a QR-kódot, adatmátrix kódot, NFC- címkét vagy akár a rádiófrekvenciás azonosítást is használhatnak. Ismerkedjünk meg vele!

Egyre több információ, egyre kisebb helyen

Előfordult már, hogy egy terméket azért nem vásárolt meg és tett vissza a polcra, mert nem tüntették fel rajta a minőségmegőrzési határidőt vagy egy bizonyos összetevő mennyiségi adatát: esetleg az áru származási helyét, vagy nem volt hozzá felhasználási útmutató, kezelési utasítás vagy összeszerelési tájékoztató? Erre a kérdésre sokunk válasza a szomorú igen. Ilyenkor egy pillanatra csalódottságot érzünk, mivel le kellett mondanunk az egyik választásunkról, vagy mert fölöslegesen vesztegettük az időnket, mert tanácstalanná váltunk, hogy mit is vegyünk a kiválasztott áru helyett. A mai vásárlók nem fogadják el, ha valamilyen információhoz nem jutnak hozzá, vagy nem tudnak kideríteni. Ha azzal szembesülnek, hogy egy termékről szeretnék megtudni, hogy miből készült vagy hogyan hasonlítható össze egy másik termékkel, akkor azt várják el, hogy ezeket az adatokat meg is tudják. Ahogyan terjedt az online vásárlás, a fogyasztók gyorsan hozzászoknak ahhoz, hogy online tartalmakból válogassanak. Az új döntéshozatali folyamat részét képezik az összetevőktől, receptektől, vásárlói véleményektől a visszahívásokig terjedő információk.

Az egyre több adat iránti igényre a márkák egy része úgy válaszolt, hogy másodlagos vonalkódokat helyezett el a termékek csomagolásán. Egy mai csomagolás a jól ismert EAN vonalkód mellett már tartalmazhat QR-kódot a mobil eszközökön futó fogyasztói alkalmazásokhoz, vagy valamilyen egyéb adathordozót, ideértve további lineáris vonalkódokat, 2D kódokat, NFC- és RFID-címkéket a POS-nál, a belső készletellenőrzésnél vagy az ellátási lánc további pontjain végzett műveletekhez, esetleg a visszagyűjtési rendszerek számára. A több vonalkód használata azonban nemcsak zavaró a fogyasztók számára, hanem problémát is okozhat például a pénztári rendszereknél a beolvasás során vagy az automatikus picking up rendszerekben, nem beszélve arról, hogy értékes helyet foglalnak el a csomagoláson.

GS1 Digital Link struktúra termékazonosító GTIN szám használatával

A vonalkódok evolúciója megteremtetheti a kapcsolatot a digitális világgal

A lineáris vonalkód ötvenéves életútja figyelemreméltó, de ebben az új, adatközpontú világban többre lehet szükség. Az iparágakon átvezető általános megoldást egy olyan, széles körben elfogadott, egységes adatokban gazdag kódolás jelentheti, ami szabványos, és ami lehetővé teszi a raktári gépektől vagy a POS-szkennerektől kiindulva, a speciális alkalmazásokig, például az intelligens hűtőszekrényekig vagy a szortírozó rendszerekig, hogy információkat szerezzenek egy termékről. Egyetlen formátum, amely javíthatja az ellátási lánc láthatóságát, biztosíthatja a termékbiztonságot és rengeteg információt juttathat el a fogyasztókhoz otthon és az üzletben egyaránt.

A GS1 Digital Link szabványa a webes kapcsolatot létesítő adathordozókkal forradalmasíthatja az elemszintű azonosítást. A GS1 Digital Link előnye abban rejlik, hogy a felhasználónak visszaküldött adatok a kontextustól függenek. Ez egy dinamikus kód, ami különböző adatokat juttat el a felhasználóhoz, például a felhasználó tartózkodási helyétől, időzónájától, demográfiai adataitól vagy kampányától függően. Egyetlen Digital Link kód beolvasásával a fogyasztó hozzáférhet egy recepthez vagy tápanyag-információhoz, a kereskedő láthatja a termékpromóciók naptárát és az adott árucikkhez tartozó bolti planogramokat, a logisztikai szolgáltató pedig megismerheti a termék kezelési adatait, és nyomon követheti a termék útját az ellátási láncon keresztül.

A meglévő gyakorlatokhoz képest a GS1 Digital Link használata két fő előnnyel jár. A márkatulajdonosok és kereskedők egyrészt a fizikai termékeket olyan weboldalakhoz kapcsolhatják, amelyek sokkal több információt tartalmaznak a termékekről, mint amit általában az adathordozókba kódolnak – mivel egy tipikus vonalkód ma még csak jellemzően egy GTIN-számot tartalmaz. Másrészt a GS1 Digital Link segítségével nincs szükség több vonalkódra, QR-kódra a csomagoláson. Ugyanazt az adathordozót vizsgálhatják a POS-szkennerrel a kiskereskedői alkalmazások, a fogyasztói mobiltelefonok kamerái, és teljesen más célokat érhetnek el. Ily módon értékes fizikai hely takarítható meg a csomagoláson.

Mi a GS1 Digital Link?

A GS1 Digital Link szabvány bármilyen típusú, de elsősorban 2D-kóddal használható. A 2D-kód lehet akár Datamatrix vagy QR-kód egy GS1 Digital Link-formátumú egységes erőforrás-azonosítóval (URI) kódolt, ami lényegében egy webhely URL-címe, melynek végéhez hozzáadták a termék globális áruazonosító, GTIN számát. A 2D-kód képi olvasás alapú szkennerrel dekódolható, és a GS1 Digital Link URI-ját használja a termékkel kapcsolatos információk eléréséhez. Ha a márkák úgy döntenek, hogy további információs elemeket adnának hozzá, a GS1 Digital Link URI adatsorába további azonosítókat helyezhetnek el, ami tartalmazhatja a termék tételszámát vagy sorozatszámát. Így akár egyetlen példányra vonatkozó tájékoztatást adhatnak.

A szabvány lehetővé teszi a termékinformációk valós idejű módosítását. Például egy termék visszahívása esetén a landing oldalak megfelelően frissíthetők, ezért ha valaki beolvassa a kódot, azonnal értesítést kaphat a visszahívásról. Ugyanez a szabvány lehetővé teszi olyan szabályok létrehozását is, amelyeket különféle API-k és szkennerek használhatnak, hogy meghatározott felhasználói élményekhez kapcsolódjanak. Ehhez az alkalmazásokat úgy kell fejleszteni, hogy megértsék a GS1 Digital Link szabványt, és a vonalkódban további adatokat használhassanak a meghatározott információk eléréséhez. Például, ha külföldön egy betegnek az anyanyelvén van szüksége egy gyógyszerre vonatkozó információkra, olyan alkalmazást lehet kifejleszteni erre az igényre, ami leolvassa a termék vonalkódját, és a pácienst az általa preferált nyelvű információkhoz irányítja.

A GS1 Digital Link szabvány fontos része még az úgynevezett resolver, ami egy webszerver, különféle hivatkozások gyűjteményével. Elsődleges feladata a GS1 Digital Link URI összekapcsolása emberi vagy géppel olvasható adatforrásokkal. Amikor egy resolver megkapja a GS1 Digital Link URI-ját, akkor vagy elvégez egy átirányítást valamilyen on-line forráshoz – például weboldalhoz vagy API-hoz –, vagy közvetlen adattartalmat biztosít, ami inkább kivételes funkciója, mintsem általános –vagy egy másik resolverhez végez átirányítást.

Első lépések egy szabványos digitális kapcsolat felé

Mindenekelőtt tegyük le az alapokatGS1 azonosító szükséges minden egyes egységhez. Globális áruazonosító szám (GTN) a termékekhez, Globális visszatérő tárgyazonosító szám (GRAI) az újrahasználható csomagolásokhoz (GRAI), Globális helyazonosító szám (GLN) a helyszínekhez (pl. gyár -és fióktelepéhez stb.). Az egyedi azonosítókat adathordozókba, EAN vagy GS1 DataMatrix vonalkódba kell kódolni, és el kell helyezze a termékcsomagoláson, az újrahasználható rekesz címkéjén vagy a fuvarlevélen. Ha a szervezete QR-kódokat akar használni, akkor fontos meggyőződnie arról, hogy azok GS1 Digital Link-formátumú egységes erőforrás-azonosítóval (URI) legyenek bekódolva. Használjunk mobil alkalmazásokat A GS1 Digital Link a termékek azonosítóit és vonalkódjait hatékony kommunikációs csatornákká alakítja át, amiket az ügyfelek beolvashatnak, és azok olyan webes tárhelyekre irányítják őket, ahol rengeteg digitális információt kaphatnak. Ha például kiskereskedelemmel foglalkozik, akkor kezdjen hozzá a saját mobilalkalmazásait a GS1 Digital Link struktúrájú vonalkódok olvasására és használatára alkalmazni.

GS1 Digital Link struktúra GTIN szám és gyártási sorszám használatával

Kapcsoljuk össze a termékeket és az információkat

A GS1 Digital Link szabványos struktúra használata annyit jelent, hogy nem kell többé arról gondoskodni, hogy minden adat, eszköz és tartalom egyetlen helyen álljon rendelkezésre. A resolverek lehetővé teszik, hogy a GS1 azonosítók segítségével a különféle információk összekapcsolhatók legyenek a termékkel, bárhol is tárolják az adatokat.

A 2D-kódoké a jövő –online és offline

A GS1 Digital Link bevezetése nem jelenti azt, hogy az EAN-vonalkód használata megváltozna. Éppen ellenkezőleg: a márkatulajdonosok és a kereskedők még évekig használni fogják ezt a mindenütt jelenlévő vonalkódot, csak most már megvan a lehetőség az áttérésre egyetlen, webes vonalkódra. A resolverek fejlesztése és tesztelése is eltarthat még évekig. És van még egy olyan tényező, ami akadályozza, hogy a termékek tömegesen átálljanak egyetlen kétdimenziós kód alkalmazására –nevezetesen a hatalmas globális kiskereskedelmi infrastruktúra-hálózat, melyet úgy terveztek meg, hogy lineáris vonalkódokkal működjön. A 2D-kódhoz képalapú szkennerekre van szükség, és ma még a POS-rendszerek többsége csak lineáris vonalkódok kezelésére alkalmas eszközökkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a GS1 Digital Link-kompatibilis 2D-kód jelenleg minden alkalmazásra képes, kivéve a pénztárnál történő leolvasására. Azonban reméljük, hogy idővel ez is változni fog. Azt ma még nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikorra érhető el, hogy a kiskereskedelem is átáll a kétdimenziós kódok olvasására, de a lineáris vonalkód mellett a GS1 Digital Link szabvány készen van, és globális szabványalapú kódolást biztosít az árura vonatkozó bármilyen mennyiségű információ-tartalomhoz, videóhoz, promóciós anyaghoz vagy akár a termék-útlevélhez – és ez jelentős előrelépés.

Kecskés Katalin | GS1 Magyarország Kép: GS1