fbpx

Címkézünk és csomagolunk

Írta: Kiss Bertalan - 2023 október 29.

A mezőgazdasági termények és áruk útjának, értékesítésének fontos részét képezik a csomagolások, és hozzá kapcsolódva a különféle és számtalan célt szolgáló árumegjelölő címkék és kódok, mint a teljes logisztikai láncok apró, de egyik kulcselemei. Az OMÉK 2023 kiállításról sem hiányoztak a különböző nyomtató- és csomagolóberendezések sem, amelyek gyakran össze is kapcsolódnak. Tény és való, hogy a nagyüzemek és a kis magántermelők egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelő megoldásokat.

címke matrica árucímke termékcímke zászló

Nyomtatók egyéni igényekre szabottan

Ma már a technikának köszönhetően mindenki az egyéni igényeihez választhat különböző, színes vagy fekete-fehér nyomtatókat, legyen szó befőtt- vagy konzervcímkékről, vásárlói tájékoztatókról, egyszerű vonalkódokról vagy a ma már nélkülözhetetlen QR-kódokról.

A saját nyomtatásnak nagy előnye a gazdaságosság, a gyors átállás másik címkére, darabszámtól függetlenül. Az üzemeltetéshez szükséges szoftverek is könnyen elérhetők a készülékek megvásárlásakor, és Windows-kompatibilisek. A tintapatronok külön-külön cserélhetők, a színek a négy alapszínből állnak össze (CMYK). A készülékekbe kapható tinták a címkéken jól ellenállnak a párának, a dörzsölésnek a legkisebb betűméretnél is, ami 3 pontos (brillant), azaz, alig több mint 1 mm.

Típustól függően papírra, fóliára, öntapadós felületre egyaránt képesek dolgozni. A minimális alapanyag-szélesség 25, a maximális 215 milliméter lehet, míg a nyomtatási sebesség elérheti akár a 300 millimétert is másodpercenként. Ez természetesen nagyban függ a hordozóanyagtól, annak szélességétől, a grafika vagy a felirat bonyolultságától is. A nyomtatók szintén jól bírják a melegebb, párás környezetet és némi folyadékfröccsenést, gondolva például az élelmiszergyártókra.

nyomtató palackcímkéző gép asztal
Néhány címkenyomtató a kínálatból. Balra egy palackcímkéző

Címkézők a tervezett mennyiségtől függően

Senki ne gondoljon valami nagyon bonyolult és költséges megoldás – egyaránt vannak gépi és kézi megoldások, szintén tervezett mennyiségtől függően. Akár a saját magunk készítette címkéket is könnyen, gyorsan felrakhatjuk velük, és kis darabszámnál is kifizetődők.

gép befőttesüveg címkézőgép
Egy egyszerű kézi címkézőgép

Csomagoló- és kupakozógépek

És ha már vannak címkéink, akkor használjuk akár az általunk becsomagolt terményekre, termékekre. Természetesen ehhez is számos, különböző méretű és teljesítményű gép áll rendelkezésre, kinek mi a kapacitásigénye.

A legegyszerűbbek az asztali, vákuumos fóliával dolgozó csomagológépek és az úgynevezett habtálca csomagológépek, amelyek árfekvésben is a legolcsóbbak közé tartoznak. A kistermelőknek is meggondolandó megoldás, rövid megtérülési idővel.

A szemes-, granulált-, folyékony- vagy pépes áruk töltéséhez, kiszereléséhez alkalmas tasakoló gépek természetesen már nagy mennyiség és lehetőleg folyamatos üzem esetén logikus beruházások. Bár a gépek gyakorlatilag képesek egyetlen tasak megtöltésére is, de a géptisztítással járó termékátállás miatt nyilván nem ez a gyakorlat.

A sort a kupakozó gépekkel zárhatjuk, amelyeknek két nagy csoportja van: fém- és műanyag kupakhoz, szabványos üvegek, palackok lezárásához.

műanyag tasak vákuumfóliázó gép uborka
A legegyszerűbb kézi, vákuumfóliázó gépek

Forrás: ECHO-Print Magyarország Kft.