fbpx

A nehézségek ellenére jó évet zárhat az STI Petőfi Nyomda

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 17.

A gazdasági szereplőket komoly kihívás elé állítja a napjainkban tapasztalható drasztikus alapanyag-áremelkedés, energiaválság, és akkor még nem beszéltünk például a munkaerő- vagy alapanyaghiányról. Az idén hármas jubileumot ünneplő STI Petőfi Nyomda Kft. azonban a nehézségek ellenére is jó évet zárhat.

Mérföldkövek az STI-Petőfi Nyomda életében

A csomagolóanyag-gyártás területén jelentős tapasztalattal rendelkező STI Petőfi Nyomda Kft. idén hármas jubileumot ünnepel. Beszélgetésünk alkalmával arra kértem Kolozsvári György értékesítési igazgatót, hogy mutassa be ezeket a jelentős évfordulókat.

– Valóban, a közel két évszázados múltra visszatekintő Petőfi Nyomda 2022-ben egyszerre ünnepelhetett 70, 50 és 15 éves évfordulót. 70 évvel ezelőtt a kecskeméti, bajai, kalocsai és a kiskunfélegyházi nyomdák összevonásával, 1952. március 27-én létrejött a Bács-Kiskun megyei Nyomdaipari Vállalat. 1972. május 1-jén, vagyis 50 éve adták át a nyomda jelenlegi üzemét, és a vállalat ekkor vette fel a Petőfi Nyomda nevet. Továbbá idén 15 éve, 2007. július 1. óta az STI Group a Petőfi Nyomda tulajdonosa. A hármas évfordulók tiszteletére nagyszabású jubileumi ünnepséget szerveztünk jelenlegi és egykori dolgozóink számára, ahol a résztvevőket megajándékoztuk egy „50 év krónikája – A Petőfi Nyomda sikertörténete 1972-től” című kiadvánnyal, ami kifejezetten erre az alkalomra készült.

Kolozsvári György, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatója

Az STI Petőfi Nyomda mindig külön utakon járt

Számos nehézségekkel kell napjainkban szembenéznie országnak, világnak. A csomagolóipar számára jelenleg mi jelenti a legnagyobb kihívást?

– Mint mindenhol, a mi szegmensünk számára is a változó gazdasági környezettel való megküzdés most a legnagyobb nehézség. Épp az energiaválság kihívásait „nyögjük”, de korábban itt volt a COVID, az alapanyag- és munkaerőhiány, az euró árfolyam stb. Az energiarák a csomagolási szektort sem kímélik. A mi iparágunk-ban a villamosenergia-felhasználás jelentős, így a költségstruktúránk igen érzékeny erre a változóra. Az elmúlt esztendőkben partnereink számos költségelemet voltak kénytelenek – az iparágon kívüli okok miatt – elszenvedni. Hiába az egyértelmű helyzet, ma már nehéz a költségeket tovább hárítani.

Az STI Petőfi Nyomda az ágazaton belül mindig is külön utakon járt. Az elmúlt években a zöldítésre nagy hangsúlyt fektettünk, amit most még inkább felgyorsítunk. Az elmúlt években az energetikai partnerünkkel átvilágítottuk a „nagyfogyasztóinkat”, és a lehetőségekhez mérten javítottunk a hatásfokokon, illetve minden irodai és üzemi világítást LED világítótestekre cseréltünk. A célt egyszerűen fogalmaztuk meg: kizárólag hatékony, LED izzó lehet a házban! Az idei évben pedig napelemes rendszer telepítésébe kezdtünk. Mindezek növelik az energiahatékonyságunkat.

Ebben mi sokkal jobbak vagyunk!

Az elmúlt évek során töretlen volt az STI Petőfi Nyomda fejlődése. Az előbb említett nehézségek hogyan befolyásolják ezt napjainkban?

– Talán különös, de úgy tűnik, hogy a nehézségek ellenére jó évet zárhat az STI Petőfi Nyomda Kft. Ennek oka egyszerű: STI léptékben nem a hazai, sokkal inkább az exportpiac változásai dominálnak. Ez azt jelenti, hogy számos új lehetőséget kaptunk a külhoni piacokról – ahol persze szintén komoly kihívások vannak –, hiszen a partnerek is kénytelenek változtatni tradicionális beszerzési politikájukon. Ez számunkra gyümölcsöző tendencia. Az elmúlt években tökéletesítettük a portfólióanalízisünk eszközrendszerét, és ma már egész precízen előre vetíthetjük, hogy milyen lehetőség illik a Petőfi struktúrájába, és mi nem. Ez nagy jelentőséggel bír, hiszen a számos tender és árajánlat közül érdemes válogatni, nem fejest ugrani mindenbe. Sok hazai versenytárs mindenre rárepül, viszont utána szenvedi a következményeit, sok esetben pedig „fizeti a számlát” is. Ebben mi sokkal jobbak vagyunk!

Vajon kik vezetik, irányítjáka jövő gazdaságát?

Az STI-nél küzdenek munkaerőhiánnyal? Ha igen, mit tesznek azért, hogy a jó munkaerőt megtartsák, és újakat vonzzanak be?

– Sokáig komoly kihívást jelentett számunkra ez a probléma és a növekedéshez társuló többletmunkaerő „beszerzése”. Ez ma már nem jellemző, köszönhetően annak, hogy olyan jutalmazó és ösztönző elemeket alkalmazunk, amelyek miatt kevés munkavállaló kíván cégünktől elmenni – sőt, mind többen szeretnének csatlakozni hozzánk. A jövőben sokkal inkább a minőségi munkaerő hiánya jelenthet nehézséget, miután a jelenlegiek közül mind többen nyugdíjba vonulnak. Úgy gondolom, hogy ez nem csak a mi iparágunkra jellemző tendencia. A mai fiatalok egyre kevésbé akarnak keményen dolgozni, felelősséget pedig egyáltalán nem szeretnének vállalni. Ezek hiányában kik vezetik, irányítják a jövő gazdaságát…?

Az STI közel 10 éve „Zöld Nyomda”

Korábban már szó esett a LED-világításról, napelemes rendszerről. A környezetvédelem, a körforgásos gazdaság nemcsak a működés, de a csomagolóanyag mint termék tekintetében is jelentős trend…

– Valóban, a környezettudatosság a termékek csomagolásában is teret követel magának, így a műanyagot mindinkább a karton váltja fel. Cégünk amellett, hogy tevékenységében a környezetbarát folyamatokat részesíti előnyben, a végtermék globális hatását is szem előtt tartja, valamint közvetlenül a technológiai folyamatokba is beépítjük az ökoelemeket.

Fajlagos gáz- és energiafelhasználásunk folyamatos csökkentésére évek óta nagy hangsúlyt fektetünk, 2011 óta minden évben elnyerjük a Zöld Nyomda kitüntetést. Karton csomagolóanyagok piacvezető gyártójaként a felelős és fenntartható erdőgazdálkodás hívei vagyunk, ennek támogatására ösztönözzük partnereinket, kollégáinkat is. Alapanyagaink vevői kérésre lehetnek FSC vagy PEFC tanúsítottak.

A fenntartható fejlődés eszmerendszerének megfelelően az ISO 14001 környezetirányítási rendszer szerint végezzük tevékenységünket, tervezzük, kivitelezzük termékeinket. Emellett a körforgásos innovációs szemléletünket termékszinten a „Sustainability Scorecard” eszközünk támasztja alá, amely segítségével egy tanácsadói eszközt szeretnénk bevezetni a fenntarthatóbb csomagolási megoldások érdeklében. Ez egy Excel-alapú eszköz, amely kifejezetten az STI Group termékeire készült a meglévő ügyfélmegoldások értékelése és optimalizálási lehetőségek azonosítása érdekében. Emellett azonosítja az alternatív fejlesztéseket és a fenntartható megoldásokat.

Mindenhová beférkőzik az „okoscsomagolás”

Milyen irányba tart a fogyasztói elvárás?

– A közelmúltban hangsúlyosabb teret nyert az „okoscsomagolás”, mint irányvonal. Ez minden iparági szektorban tetten érhető, legyen az édes- vagy gyógyszeripar. Például a gyógyszeripari szekunder csomagolásokon – gyógyszeres faltkarton – ma egyes piacokon speciális kódba kell rögzíteni számos, a termék gyártásával kapcsolatos logisztikai és biztonsági adatot. Erre az igényre az STI egy speciális célgépet is telepített. De egyéb szektorokban is találhatunk olyan tendenciákat, amikor egy csomagolóanyag nemcsak „csomagolóanyag”, de például promóció vagy egyéb plusz hozzáadott értéket is hordoz.

A törvényi szabályozással a műanyagok kiváltása biológiailag lebomló anyagokra már sokkal érezhetőbben és kézzelfoghatóbban jelen van életünkben. Ez a jövő útja…