fbpx

Ecodesign a csomagolásoknál

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 01.

Az ecodesign egy környezettudatos design, amely nagyon sok szempont figyelembevételével készül. Kritériumrendszere többdimenziós vezérfonal a tervezéshez. A műanyag csomagolások esetében különösképpen van létjogosultsága az ecodesignnak, vagy másképpen a recikláláshoz megfelelő designnak (Design for Recyclability DfR).

Mit várunk tőle?

A csomagolási hulladékok újrahasznosítása, értékes másodnyersanyagok nyerése, a csomagolások visszavezetése a körforgásba rendkívül fontos környezetvédelmi célkitűzés. Hogy a hulladék képződéssel keletkező anyaghányad mennyisége nagyobb és minősége jobb legyen, ahhoz a műanyag csomagolások esetében nagymértékben hozzájárul a csomagolás design. A csomagolással szemben támasztott alapvető követelmények a következők védelem, az optimalizált logisztika támogatása, a fogyasztók tájékoztatása és marketingfunkciók, a termék egyszerű használatának biztosítása, továbbá az, hogy garantált legyen a termék minősége az eltarthatósági idő végéig. Az ecodesign is teljesíti ezeket az elvárásokat, sőt, ezeken felül a környezeti hatást is minimalizálja. Az ecodesign elvei, módszerei biztosítják, hogy az elméletileg optimálisra tervezett csomagolás a gyakorlatban is optimális legyen.

Hogyan ad választ az ecodesign?

A csomagolás egyik legfontosabb feladata, hogy a terméket sértetlenül a fogyasztóhoz juttassa. Ez a környezet számára is fontos, mert ha az áru károsodik, akkor az előállításához felhasznált nyersanyag és energia kárba vész. A rosszul vagy jól becsomagolt áru ugyanolyan hatást gyakorol a környezetre. Ezért fontos aranyszabály, hogy a lehető legkevesebb csomagolással a lehető legjobb védőhatást érjük el. A termékvédelem annál fontosabb, minél érzékenyebb az áru, és az érzékeny áru nagyobb odafigyelést kíván gyártásnál is és szállításnál is. Az ecodesign rendkívül sokféle szempont mérlegelésével megpróbál minden szinten optimális megoldást találni. Egyrészt rendszeroldalról tekintve meg kell vizsgálni a többutas/visszaváltós rendszerek használatának lehetőségét, a válogatási és hasznosítási rendszerek javíthatóságát, az árulogisztika hatékonyságát, valamint azt, hogy elkerülhető-e a hulladék keletkezése a szállítói láncban. Másrészt, a csomagolási
oldalról figyelmet kell fordítani a termékvédelemre, a károsanyag-minimalizálásra, a csomagolás kiüríthetőségére, az igényeknek megfelelő adagnagyságra, esetlegesen másodnyersanyag, biobázisú anyag használatára, az egyértelmű jelölésekre, a válogathatóságra, reciklálásra való alkalmasságra, a szemetelés elkerülésére.

Az ecodesign integrált vizsgálatot kíván: nemcsak a csomagolást analizálja, hanem a csomagolás és az áru egységét, az egyedi, a gyűjtő- és szállítói csomagolásokat is. Az ecodesign szerves része az életciklus-elemzés, hiszen fontos, hogy az áru is, a csomagolás is, és együtt a kettő a teljes életút során (az áru és a csomagolás gyártása, értékesítése is, valamint a csomagolási hulladékok gyűjtése, újrahasznosítása során) minimális hatást gyakoroljon a környezetre.

Konkrét példák

Csomagolásoknál a reciklálás szempontjából preferált az egynemű anyag, ha nem egynemű a csomagolás, fontos, hogy egyes elemei vagy rétegei jól szétválaszthatók legyenek. A sleeve könnyen elválasztható a flakontól, ha esetleg egynemű anyagból készül, és az anyaga a flakon anyagával megegyezik, az ideális eset a reciklálásnál.

A PackTheFuture 2017 Ecodesign

díjnyertes csomagolásai Az Alpla 100% reciklátumból készült HDPE flakonja csomagolási hulladékból készül. Eddig PE-hulladékból nem sikerült megfelelő minőségben áttetsző és fehér anyagot gyártani. Speciális logisztikai rendszerrel a DSD segítségével külön válogatták a színtelen és fehér frakciókat, az ezekből készült flakonokat a Werner & Mertz Frosch tisztítószerek csomagolására használja.

A Coveris France teljes felületen dekorált flakonja címke és sleeve nélkül készül függőleges hőformázással előre nyomtatott PP-lemezből Serac Agami gépeken. A műanyag lemez fény és oxigén elleni védelmet is biztosít, a flakon minden oldalról más-más színt mutat. A mélyhúzásos technológia egyszerűbb és kevesebb energiát fogyaszt mint az extrudálásos vagy fröccsfúvás.

Veszélyes anyagok biztonságos, költségkímélő szállításához fejlesztette ki a Feurer a világszerte első PS hab csomagolást, amely gyűjtőkarton nélkül használható. Veszélyes anyagok hűtött szállítására is alkalmas akár -20 °C-on. A PS-hab nagy ütközési szilárdsága fölöslegessé teszi a gyűjtőkarton alkalmazását. A könnyű, reciklálható PS-hab doboz moduláris felépítésű, ami a szállított anyag jó rögzítését segíti.

A Cryovac Sealappeal PSF ZAL könnyen lehúzható zsugorfóliája egyedülálló hegesztőréteggel kiváló fedőfólia mélyhúzott csomagolásokhoz, átlátszó, jó tömítést biztosít. A fólia alacsony hőmérsékleten (110-180 °C) széles hőmérséklet-tartományban hegeszthető. A korábbi kétrétegű APET/PE fóliát egyrétegű PET-re cserélték.