fbpx

Van még hová fejlődnünk az italos kartondobozok visszagyűjtése terén

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 18.

Az elmúlt 4 évben a magyar lakosság körében növekedett a környezettudatos hozzáállás, ennek ellenére az italos kartondobozok kétharmada még mindig a kommunális szemétgyűjtőkbe kerül, derül ki az Italos Karton Egyesülés online felméréséből.

Kép forrása: IKSZ

 

Az Italos Karton Egyesülés 2016 után most ismét felmérte a lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait. Az online kérdőívet az egyesülés a Facebook oldalán tette közzé.

A felmérés célja a lakossági szelektív hulladékgyűjtési program javítása, valamint a környezettudatos vásárlási szokások feltérképezése volt. A kérdőívből kiderült, hogy a 25-55 év közötti korosztálynál a legjellemzőbb a szelektív hulladékgyűjtés, de az 56 év felettiek számára is fontos ez a téma. A válaszadók (600 fő) 61%-a vidéki megyeszékhelyen, illetve településen, 17%-a pedig a fővárosban él.

 

Nem elég csak a környezettudatos gondolkodás

A környezettudatos hozzáállás az elmúlt években egyre jelentősebb a magyar társadalomban. A felmérésből kiderül, hogy a lakosság nagy százalékban tudatosan választ olyan terméket vásárlásai során, amely csomagolása legalább 30 százalékban valamilyen újrahasznosított anyagból készült.

Az egyesülés arra is kíváncsi volt, hogy a környezettudatosság jegyében mennyivel lennének hajlandóak többet fizetni a már kedvelt termékekért újrahasznosított csomagolásban. A megkérdezettek 65 százaléka áldozna több pénz, igaz csupán 10 százalékkal.

A hazai háztartások 41 százalékánál hetente több mint 3 italos kartondoboz keletkezik. Az italos kartondobozok értékes újrapapír alapanyagok, melyek visszagyűjtésével évente megközelítőleg 38 ezer fát menthetnénk meg. Az ügy fontosságát mutatja, hogy az EU átlag 49 százalék, míg hazánkban csupán 20 százalékát gyűjtik szelektíven ennek a csomagolási hulladéknak. Ráadásul az elmúlt években ez a szám csak stagnál hazánkban, olvasható az Italos Karton Egyesülés közleményében.

 

Mi történik a begyűjtött szelektív hulladékkal?

A lakosság közel 20 százaléka továbbra sincs tisztában azzal, pontosan mi lesz a sorsa a szelektíven gyűjtött hulladékoknak: a begyűjtést követően átválogatják, majd újrahasznosítják azokat. Ez történik a tejes és gyümölcsleves dobozokkal is. Válogatás után a papírgyárba szállítják, ahol újrapapírt gyártanak belőle. Bár hazánkban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a legelterjedtebb, a kijelölt hulladékudvarokba mi magunk is ingyenesen leadhatjuk a háztartásban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság nem igazán ismeri és használja a hulladékudvarokat.