fbpx

Újragondolást igényel a csomagolóanyagok témaköre

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 10.

Az agráriumban és az élelmiszeriparban felhasznált csomagolóanyagok témaköre is mindenképp újragondolást igényel – a fenntarthatóság, mint szemléletmód az élet minden területére kiterjed, így egyre nagyobb fókuszt kap a mezőgazdaságban is.

Újrahasznosítás egy állomása
A mezőgazdaságban keletkezett fóliahulladékot begyűjtik, újrahasznosítják (fotó: AM Sajtóiroda)

Az egyik legnagyobb probléma

A mezőgazdasági tevékenységek során, illetve az élelmiszeriparban igen nagy mennyiségű csomagolóanyagot alkalmaznak, melyek később hulladékként végzi, azonban ezekre szükség van, főként élelmiszerbiztonsági de egyéb szempontok miatt is. Ez a témakör mindenképpen újragondolást igényel, illetve már több program fut, mely a felhasznált, összegyűjtött csomagolóanyagot a körforgásos gazdaság folyamatában igyekszik bevonni, hatékonyan újrahasznosítani.

Itthon például jól működik a növényvédő szeres csomagolóeszköz begyűjtési rendszere (Cseber Nonprofit Kft.), ugyanis jobban teljesített az EU átlagnál, 2021-ben a használt göngyöleg 67,4%-át adták le a gazdák. A visszagyűjtött műanyag egynegyede lett újrahasznosítva, az előállított regranulátumból kábelvezető csövek készülnek.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtésére és újrahasznosítására is történtek innovatív fejlesztések, ezek eredményeként a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak (csepegtető szalag, műanyag vödrök, rekeszek…).

Ettől függetlenül a kérdéskör elég összetett, mivel a fogyasztói elvárásokat, igényeket is figyelembe kell venni, valamint a fogyasztót is ösztönözni kell, mert neki is jelentős szerepe van a körforgás fenntartásában.

A termékkel elsőként érintkező csomagolás problémája

A csomagolóanyagok esetén törekvés van az egykomponensű-, valamint a biológiailag lebomlók (amelyek már léteznek, de még vannak problémák) használatára, azonban a költségszint és a technológia alkalmazhatósága területén (a régi csomagológépek nem alkalmasak rá) vannak még nehézségek.

Az élelmiszerek esetén kevés esetben használható a közvetlen – a termékkel elsőként érintkező – papír csomagolás. Az élelmiszerbiztonság, a minőségmegőrzési idő, a tárolás, valamint a logisztika szempontjából kedveltebb a különböző műanyagok használata.

Regranulátum, kábelvezető csövek
Kábelvezető cső – a vegyszeres csomagoláshoz használt műanyagok újrahasznosítása (fotó: Horizont Média/Archívum)

Mert ez műanyag

A műanyagok még mindig nem hasznosíthatóak újra végtelenszer, illetve az újrahasznosított műanyagok nem használhatók fel 100%-ban egy új termék csomagolásánál (élelmiszerbiztonsági előírás). További probléma, hogy az újrahasznosítás során a műanyagok a technológia folyamatokban eltérően viselkedhetnek, mint korábban, tulajdonságaik részben megváltoznak.

Az újrahasznosított műanyagok esetén az élelmiszerbiztonsági, táplálkozástudományi és egészségügyi kockázatokra vonatkozó kutatások még nem állnak rendelkezésre, így ennek hatásait még egyértelműen nem tudjuk igazolni.

Ketyeg az óra, a határidő már nincs oly távol!

2019-es adatok alapján Magyarország a műanyag csomagolás 33%-át, a fém 69%-át, az üveg 29%-át a papír és karton esetén a 71%-át hasznosítja.

Uniós előírásokkal összhangban hazánk vállalta, hogy 2025. december 31-ig a hulladékként összegyűjtött csomagolás legalább 65 tömegszázalékát újrahasznosítja.

A feldolgozás célszámai az egyes csomagolóanyag alapján:

  • műanyag 50%;
  • fém 70%;
  • üveg 70%;
  • papír és karton 75%.

Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc