fbpx

Újabb alternatíva a PET-palack újrahasznosítására

Írta: Szerkesztőség - 2021 augusztus 25.

A Continental az OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett egy speciális technológiát a PET-palackok újrafeldolgozására.  A fenntartható poliészter fonalat mechanikus eljárással nyerik ki a polietilén-tereftalát (PET) palackokból, és a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során fogják felhasználni.

 

műanyag szál

 

Ezzel a hagyományos poliészter teljes mértékben kiváltható

A Continental akár már 2022-től is használhat újrahasznosított PET-palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. Az innovatív folyamat során a szálakat úgy fonják a PET-ből, hogy azt előzetesen nem kell összetevőire bontani – ismertette Dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője.

 

gumiabroncs
Kép forrása: Continental

 

Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat, majd mechanikusan megtisztítják. A gépi aprítás után olvasztják, amit ezt követően granulálják, amit egy szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat követ.

A Continental által elvégzett laboratóriumi- és gumiabroncs-tesztek kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyag szálak ugyanolyan jól teljesítenek, mint az eddig használt szálak – olvasható a vállalat közleményében.

 

Összeállította: Csomor Zsolt