fbpx

Hulladékból készített napelemes térkövet a magyar tájépítész

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 12.

Magyar fejlesztésként mutatkozott be a magyar tájépítész ötlete, az újrahasznosított hulladékból készített napelemes térkő. Ilyés Miklós a hagyományos betonból készült térkövek helyett valami sokkal környezetbarátabb térburkolatot képzelt el. Egy hazai nagyvállalat parkolójában már ezzel töltik a céges e-autókat.

 

 

Ilyés Miklós az ötletét felvetette barátainak, a gépész végzettséggel rendelkező Sziszák Imrének, és a villamosmérnök Cseh Józsefnek. Később együtt alkották meg a moduláris energiatermelő térburkoló rendszert, a Platio napelemes térkövet, olvasható az Alternatív Energia portálon.

A napelemet magába foglaló burkolat újrahasznosított hulladékból készül. Rendkívül környezetbarát termék: amellett, hogy energiát termel, még  a műanyaghulladékot is csökkenti.

A kis térkövek összeköthetők, de önállóan is működőképesek. A térkövek által megtermelt energiával üzemeltethető a közvilágítás, a közlekedési lámpa vagy akár egyéb okos rendszer is. A térköveket felülről olyan edzett üveg védi, ami négyzetcentiméterenként 10 tonnát is elvisel.

A Prologis vállalat egyik hazai ingatlanának parkolójában az elektromos autók számára a Platio segítségével biztosítják a szükséges töltési energiát. Az integrált intelligens rendszer ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy amennyiben nincs töltésre váró gépjármű, a megtermelt energia az irodaházat szolgálja ki.

Kép forrása: Platio