fbpx

A rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolják

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 26.

Közel 180 kiállítót várnak a szervezők a karbon és ökológiai lábnyomát ellensúlyozó, november 29. és december 05. között megtartásra kerülő PLANET BUDAPEST 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra.

 

Kiállítás, közösségi tér
A kiállítóknak meg kell felelniük egy szigorú feltételrendszernek (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az esemény megfelel majd a Zöld rendezvényminősítési feltételrendszernek

Az ötletgazdák, a KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány a rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolja, az ellentételezéshez szükséges erdősítési szükségletre pedig javaslatot tesz.

Az esemény szervezője a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), központi célja pedig a fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés támogatása. Ennek érdekében a szakkiállítás megszervezése és lebonyolítása során kiemelten figyelnek az esemény karbonlábnyomának csökkentésére:

  • a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálására;
  • a szelektív gyűjtésre, és a hulladék teljes útjának nyomon követésére;
  • radikálisan csökkentik a papírhasználatot;
  • támogatják a műanyagmentes megoldásokat.

A standok újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokból épülnek; nem lesznek műanyag palackok az expo területén; elektromos kukásautók gyűjtik és szállítják majd el a szemetet – ilyen gyakorlati megoldásokkal tapasztalhatnak majd a kilátogatók. Emellett fásítási programot is indítottak, hogy semlegesítsék a rendezvény kibocsátását.

 

Erdő
Fásítási program is indul, hogy semlegesítsék az expohoz kapcsolódó kibocsájtást (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A szempontrendszer betartását mindenkitől megkövetelik

A PLANET BUDAPEST 2021 szervezői a kiállítók számára összeállítottak egy, a Zöld rendezvény minősítési rendszernek megfelelő zöld szempontsort. Ennek tartalmáról minden kiállítót tájékoztatnak, betartását pedig mindenkitől megkövetelik.

A Zöld rendezvény minősítés a KÖVET Egyesület által kidolgozott, és 2021 óta levédett minősítési rendszer, amelyben a szakértők az adott rendezvény szervezésének és lebonyolításának környezeti vonatkozásait vizsgálják és értékelik, beleértve annak helyét, az étkezést, a szállítást és az anyagokat, a kommunikációt, az energiahasználatot és a környezetszennyezés megelőzését.

A Planet 2021 karbonlábnyom-számítást a nemzetközileg elismert Bilan Carbon módszerrel végzik.

 

Az expo egy vállalkozói kiállítás

A kiállítást november 29. és december 05. között rendezik, a helyszint a Hungexpo biztosítja. A közönségprogramok november 30-tól látogathatók.

A kiállítók kétharmada magyar, de érkeznek lengyel, cseh és szlovák cégek is egy részük piaci terméket mutat be, egy lesz, aki szponzort keres ötletek megvalósításához.

Az expón tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével.

 

Virágzó gyümölcsfa napsütésben
Téma lesz a fenntartható mezőgazdaság is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A kiállítás témái, a teljesség igénye nélkül:

  • vízgazdálkodás;
  • fenntartható mezőgazdaság;
  • okos városok;
  • energiahatékonyság;
  • közlekedés zöldítése.

A kiállításon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, kötelező a maszkviselés, a fertőzések elkerüléséért pedig folyamatosan fertőtlenítik majd az eszközöket, a helyiségeket és orvosi ügyelet is lesz a helyszínen.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc