fbpx

Jól szerepelt a teszt során a papírpalack

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 29.

A The Coca-Cola Company a dán Paper Bottle Company (Paboco) startuppal összefogva alkotta meg az üdítőitalok egészen újszerű csomagolását, a papírpalack prototípusát. A kísérleti csomagolást itthon a Kifli.hu-val közösen tesztelte a gyártó, a tapasztalatok alapján még fejlesztik a terméket, de az itthon is népszerű papírpalack hamarosan a boltokba kerülhet.

 

Cél a 100% újrafeldolgozhatóság

A The Coca-Cola Company és a dán Paper Bottle Company (Paboco) közösen próbálkozott a 100 százalékban újrahasznosítható papírpalack fejlesztésével, ami még 2019-ben kezdődött.

A jelenlegi fázisban a csomagolás a papír borításon belül egyelőre teljes mértékben újrahasznosítható műanyag belsőt tartalmaz, ahogy kupakja is 100 százalékban újrahasznosítható műanyag.

 

növény papír palack üdítőital kupak
kép forrása: Márkamonitor

 

A tesztelés időszakában a hazai vásárlók próbálhatták ki először az új csomagolást: a kifli.hu online bevásárlóhelyen rendelt AdeZ növényi alapú ital mellé ajándék termék is járt, amely már a papírpalack prototípusában érkezett a vásárlókhoz. A kiürült palackokat a Coca-Cola Magyarország visszagyűjtötte, a fejlesztőközpont pedig laboratóriumi vizsgálatoknak vetette alá, hogy kiderüljön, hogyan teljesített a csomagolás, miként állta ki a szállítás és a használat próbáját.

Az új csomagolás kipróbálása után a válaszadók közel 90 százaléka kifejezetten szerette az AdeZ új papírcsomagolását, és ha választaniuk kellene két azonos termék közül, akkor a válaszadók 85 százaléka határozottan a papírpalackban kapható ital mellett döntene.

A papírpalackokra egyelőre nem a meglévő újrahasznosítható csomagolások helyettesítéseként, hanem azok kiegészítéseként tekint a vállalat. A cél a 100 százalékos újrafeldolgozhatóság, hulladékmentesen – az összes csomagolás összegyűjtésével és újrahasznosításával, hogy ne kerüljön csomagolási hulladék a környezetünkbe.

A papírpalackokat most továbbfejlesztik, hogy mielőbb megszülethessen egy teljesen bioalapú és 100%-ban papírként újrahasznosítható papírpalack. Ennek előállításához kizárólag fenntartható eredetű faanyagot használnak majd, amely fogyasztás után ismét papírként dolgozható fel – olvasható a napi.hu oldalon. A palackok gyártáshoz szükséges fa pótlására is gondolt a cég: a Coca-Cola Magyarország tavasszal fasor ültetésbe kezd Dunaharasztiban lévő központja szomszédságában a városi önkormányzattal közösen.