fbpx

Lehet-e fenntartható a csomagolás?

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 30.

Az ömlesztett állapotban is eladható termékek kivételével minden terméket csomagolni kell. A csomagolás nem önálló termék, ami környezetbarát vagy nem környezetbarát. A csomagolás védi a terméket, biztosítja a termék állandó minőségét az eltarthatósági idő végéig, tárolhatóvá, szállíthatóvá, praktikusan felhasználhatóvá teszi a terméket.

 

újrahasznosítás

 

Létezik-e egyáltalán fenntartható csomagolás?

A csomagolás az anyagától függetlenül terheli a környezetet, és korántsem mindegy, hogy milyen mértékben. Létezik-e egyáltalán fenntartható csomagolás?

Csomagolások tervezésénél az első alapszabály, hogy ne használjunk több anyagot, mint ami a termékvédelemhez feltétlenül szükséges. A második alapszabály, hogy a csomagolással, mint hulladék is számolni kell, a csomagolási hulladékot pedig kezelni kell. Egyrészt, hogy ne növeljük feleslegesen a hulladék mennyiségét, másrészt, hogy az értékes alapanyagok ne vesszenek kárba. A szétválogatott/szelektíven gyűjtött egynemű csomagolási hulladék újrahasznosítható, reciklálható, így értékes másodnyersanyagot nyerünk, amivel primer nyersanyagot, energiát spórolhatunk meg. A másodnyersanyag minősége sokszor a tiszta anyagéval vetekszik, már vannak élelmiszeripari minőségű másodnyersanyagok is. Ha a hulladékká vált csomagolást összegyűjtjük és újrahasznosítjuk, akkor az a csomagolás fenntartható és környezetbarát. Ha eldobjuk, vagy nem tudjuk újrahasznosítani – mert nem alkalmas gazdaságos újrahasznosításra, vagy nincs meg az újrahasznosítási háttér –, és a tengerbe ömlesztjük, ugyanaz a csomagolás már környezetszenynyező lesz. Hogy az eldobott csomagolások nagy része miért éppen műanyag? Mert tulajdonságainál fogva a leggyakrabban alkalmazott, és leginkább megfelelő anyag a csomagolásokhoz. A termelést csak addig szabad növelni, amíg a kibocsátott csomagolási hulladékot tudjuk kezelni, ami ha nincs összegyűjtve és újrahasznosítva, akkor rossz helyen landol. Erre a problémára nem az a megoldás, hogy a műanyagot helyettesítjük papírral vagy bioműanyaggal, hiszen ezekből is hulladék képződik, amit kezelni kell. Ha nem gyűjtjük őket szelektíven, nem tudjuk reciklálni. Ha gyűjtjük, a papír mennyiségét nem lehet állandóan növelni, mert véges az újrahasznosító kapacitás. A lebomló bioműanyagok csak akkor fognak tökéletesen lebomlani, ha összegyűjtjük őket, és ipari komposztálókba kerülnek.

A csomagolóanyag mindenképp érték, és ha meg akarjuk őrizni ezt az értéket, a csomagolásokat reciklálni kell, így tudjuk újra és újra felhasználni őket, és akkor lesz a csomagolás fenntartható.

 

újrahasznosítás

 

Kiss Rozália