fbpx

Biológiailag lebomló csomagolóanyagok, 2024-es várakozások

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 14.

Az előrejelzések alapján, a 2024-ben a biológiailag lebomló csomagolóanyagok úttörő vállalkozásainak hulláma újrafogalmazza a fenntarthatóságot. A Big Data és mesterséges intelligencia (AI) által hajtott StartUs Insights Discovery Platform-on keresztül, amely világszerte több mint 3 790 000 induló és bővítő vállalkozást fed le, 305 biológiailag lebomló csomagolóanyagokkal foglalkozó startup vállalkozást sikerült azonosítani. 

A fenntarthatóság továbbra is a csomagolási trendek élvonalában áll. 2024-ben a vállalatok várhatóan még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a környezetbarát anyagokra, az újrahasznosíthatóságra és a csökkentett műanyaghasználatra. A márkák egyre gyakrabban választják a biológiailag lebomló, komposztálható és újrahasznosított csomagolóanyagokat, hogy minimalizálják környezeti hatásukat.

A biológiailag lebomló csomagolások megnövekedett használatával párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a kutatások száma ugyanezen a területen. Az elmúlt két évtized során több mint hétszeresére nőtt az élelmiszer-csomagolásokkal kapcsolatos tudományos publikációk száma.

szemetes kuka
A fenntarthatóság továbbra is a csomagolási trendek élvonalában áll. 

Az tényszerűen megállapítható, hogy fenntartható csomagolásnak még sok utat kell tennie ahhoz, hogy széles körben elterjedjen és megfizethető versenytársa legyen a műanyag csomagolásnak. A technológia még nem skálázódott a tömeges átvétel szintjére. Globálisan a biológiailag lebomló és komposztálható anyagok ára jelenleg sok esetben lényegesen magasabb, mint a hagyományos, petrolkémiai alapú polimereké, de ez a mennyiség növekedésével várhatóan csökkenni fog.

A fenntartható csomagolóanyagoknak jól kell teljesíteniük, nemcsak azért, hogy megfeleljenek a fogyasztói elvárásoknak, hanem az élelmiszer-pazarlás és az ellátási láncban bekövetkező károk elkerülése és kezelése vonatkozásában is.

A fenntartható csomagolásgyártás másik kihívása a nyersanyagok csökkentése és az újrahasznosított tartalom növelése. Mivel az újrahasznosító rendszerek világszerte nehezen tudnak lépést tartani a feldolgozandó anyagok mennyiségével, a csomagolásgyártóknak olyan megoldásokat kell előnyben részesíteniük, amelyek a csomagolási problémát a forrásnál kezelik.

Czékus Mihály