fbpx

Komposztálható bioműanyag csomagolás egy magyar cégtől

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 18.

Az élelmiszer-hulladékokkal együtt komposztálható, úgynevezett bioműanyag csomagolást fejlesztett ki a Bibo Franchise Kft. A 2011-ben elkezdett kutatás-fejlesztési munkában alapvetően a vendéglátásnak kívántak fenntartható megoldásokat, környezetbarát és organikus alapanyagokból álló termékeket, leginkább tisztítószereket készíteni.

100%-ban bioműanyagba csomagolt tisztítószerek

A Bibo Franchise Kft.-nél arra ébredtek rá, hogy a termékek esetében az úgynevezett környezeti lábnyomot legnagyobb részben – mintegy 70 százalékban – a csomagolás teszik – mondta Juhász András cégvezető. Emiatt kezdtek bioműanyagokkal kísérletezni, illetve csapatával kutatás-fejlesztési programot is indítottak.

flakon doboz kupak papírtörlő
Kép forrása: Bibo Franchise Kft.

Hat év munkájával sikerült kidolgozniuk azt a módszert, amelynek segítségével a világon ma is egyedülálló módon sikerült 100 százalékban bioműanyagba csomagolni a tisztítószereiket. Ennek a továbbfejlesztett változata az idei Planet Budapest Expón is bemutatott csomagolóanyag, amely már élelmiszeripari termékek, akár üdítőitalok csomagolására is alkalmas.

A cég által gyártott és forgalmazott megújuló és karbonsemleges anyagokkal egyrészt kiválthatók a jelentős természeti-, környezeti- és ezzel összefüggésben egészségügyi károkat is okozó műanyagtermékek. Viszont a szerves anyagokat tartalmazó, teljes mértékben lebomló és környezetbarát tisztítószereikkel a vendéglátóipari vállalatokat, valamint háztartásokat is képesek ellátni.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a 800 terméket gyártó cég tevékenységei közül három területet emelt ki: a bioműanyagokat, a tisztítószereket, illetve az élelmiszer-hulladékokat és azok feldolgozását, komposztálását.

2016 óta gépeikkel már 24-72 óra alatt együtt fel tudják dolgozni, komposztálni az élelmiszer-hulladékot a bioműanyaggal együtt. Áder János ehhez hozzáfűzte, hogy az így keletkező, kávézacchoz hasonló állagú anyag is újrahasznosítható, a termőföld javítására használható fel.

Forrás: MTI; Piac&Profit