fbpx

Fenntartható stretch fólia

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 22.

Az egységrakományok rögzítésére szinte minden iparágban elterjedt a stretch fólia, ami nem véletlen, hiszen a rakományrögzítő eljárások közül a legkedvezőbb anyag- és energiafelhasználást a stretch fóliás egységrakomány-rögzítés biztosítja. A minimalizált anyag felhasználású hajszálvékony fóliák megfelelően erősek a biztonságos áruvédelemhez, és egy raklaphoz a tekercselések számát is optimalizálva akár már 200 g fólia is elégséges.

 

1,3 millió tonna évente

A stretch fólia felhasználása éves szinten jelentős mennyiséget, 1,3 millió tonnát tesz ki Európában. A stratégiai fontosságú csomagolóanyag-hulladék kezelésénél eddig nem sikerült komoly eredményt elérni. A műanyaghulladék azonban függetlenül attól, hogy ipari vagy lakossági, túl értékes ahhoz, hogy termikus újrahasznosításra kerüljön. A Duo Plastnak sikerült olyan 8 μm vastagságú stretch fóliát előállítania, amelynek 25%-a lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyag.

 

Alkalmazástechnikai tesztek

stretch fólia egységrakomány rögzítés
A fólia negyede lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyag

 

A Duo Earth 4 termék így már tartalmazza az új német csomagolási törvény által megkövetelt minimális mennyiségű reciklátum hányadot. A nem kis jelentőségű innovációt többszörösen kitüntették, a tavalyi évben elnyerte a Pack The Future Award, és a Német Csomagolási Verseny díját, az idei évben pedig a WorldStar Packaging díjat is. Ezzel a vállalat új referencia értékeket állított fel az újrahasznosított anyagok stretch fóliákban történő felhasználásában, miközben továbbra is megfelel az optimális rakománybiztosítás követelményeinek.

 

Hogyan is működik a stretch fólia?

Minden stretch fólia csak akkor tudja ellátni a dolgát, ha használat előtt vagy közben megfeszítették. Az ilyen fóliák legfontosabb tulajdonsága, hogy viszonylag kis erővel bizonyos határig kinyújthatók. Ha a fóliát ezen a ponton túl terhelik, nagy erőket kell kifejteni a további nyújtáshoz. És pontosan erre a hatásra van szükség a rakomány rögzítésénél.

Ha a fóliát nem elég feszesen használják, akkor még kis erők is elegendőek ahhoz, hogy tovább nyújtsák. Ennek eredményeként az áru nem stabil, könnyen megcsúszhat.

A Duo Plast közepes méretű német gyártó két gyártóhelyen 9 fólia fúvóberendezéssel rendelkezik, köztük 7 és 9 rétegű fóliagyártó berendezéssel. A stretch fólia gyártásánál keletkezett gyártási hulladékot folyamatosan visszavezetik a gyártási folyamatba.

A PE fóliafrakciók jelenleg a lakossági hulladékba kerülnek, vagy ipari hulladékként hasznosítják. A nagy mennyiségű műanyag hulladékáramban elvesznek, viszont újrahasznosított anyagként tiszta LLDPE anyagra van szükség a stretch fóliához, mert molekulaszerkezetük miatt csak ezek alkalmasak vékony, nyújtható fólia gyártására.

 

Elindultak az első projektek a stretch fóliák újrahasznosítására

Eddig a stretch fóliák az ipari hulladékokhoz kerültek. Az újrahasznosítás érdekében a begyűjtéshez először a kiskereskedelemben, nagykereskedelemben és az elosztóhelyeken ki kellett alakítani a megfelelő gyűjtési rendszert, mivel a fajtatiszta LLDPE döntő fontosságú újrahasznosításához stretch fóliák esetében. Ezen kívül az előállított újrahasznosított anyagnak meg kell felelnie a DIN EN ISO 14021 kritériumainak.

A felhasznált hulladék általában színes mezőgazdasági fólia, a stretch fólia középső rétegébe történő beépítésével a Duo Earth 4 tejszerű lesz, nem átlátszó. Ez első ránézésre egyértelművé teszi a felhasználó számára, hogy fenntartható fóliáról van szó. Lakossági hulladék alkalmazásakor ma nem lehet átlátszó fóliát gyártani, mivel erre a termékcsoportra nincs szelektív gyűjtőrendszer, ahol az átlátszó, szépen elválasztott stretch fóliákat gyűjtenék. Az ipari hulladékokkal más a helyzet, mert itt a gyártó maga ellenőrzi a regranuláláshoz szükséges árukészletet. A Duo Earth 2, amely a középső rétegben nem lakossági, hanem 45, 65 és 80% ipari hulladékból készült reciklátumot tartalmaz, lehet átlátszó, áttetsző vagy színes.

 


Első ránézésre egyértelmű,hogy fenntartható

 


A gyártási hulladékot folyamatosan visszavezetik a gyártási folyamatba

 

Fenntartható és biztonságos

A cég technológiai központjában az új fejlesztésű fóliákat rögtön bevizsgálják. Megnézik, mi történik a rakománnyal, ha változik az újrahasznosított anyagok aránya a fóliában.

A Duo Lab tesztek a fenntarthatóságot szem előtt tartva meghatározzák az optimális tekercselések számát, a fólia vastagságát és a fólia szükséges előnyújtását. Egy ilyen vizsgálattal átlagosan 30%-os anyagmegtakarítást lehet elérni, vagyis kevesebb anyagból, ugyanolyan biztonsággal lehet rögzíteni a rakományt. Ez természetesen nagyban függ a raklapon lévő árutól, a teljes raklap súlyától. A fólia 300 százalékos előfeszítésével a molekulaláncok ismét megnyúlnak a feldolgozás irányába, így a fólia nagy szilárdságú kis vastagsága ellenére is. Mivel a fólia vastagságát sikerült jelentősen lecsökkenteni, az alkalmazástól függően lehetséges, hogy raklaponként 500–200 g-ra csökkentik a szükséges stretch fólia mennyiséget. Például könnyű rakományok rögzítésére vonatkozó tesztek azt mutatták, hogy a rakomány rögzítéséhez körülbelül 10%-kal több anyagra van szüksége a reciklált anyagot tartalmazó 8 μm vastag Duo Earth 4 filmből, mint a korábbi, tisztán új anyagból készült fólia esetében. Gyártásnál először 20 μ vastagságú fólia készül 25% újrahasznosított tartalommal, és az előnyújtással 8 μ lesz, ezzel teljesítve a Csomagolási törvény követelményeit. A gépi fólia nem előnyújtott és 17 μ vastagságú.

A fóliagyártó a jövőt a lakossági gyűjtésből származó újrahasznosított anyagot tartalmazó fóliában látja, mert ezzel a termék hulladékkezelése is megoldott. A nagy mennyiségben történő előállítás előfeltétele azonban az LLDPE szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Az értékes anyag rendelkezésre áll, most fontos, hogy az értéklánc minden szereplője támogassa, hogy az anyag körforgásban maradjon.

 

Kiss Rozália