fbpx

RoboBatcher – robotizált csirkehús csomagolás

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 17.

Eddig azokon a piacokon, ahol a csirkecombból készült termékeket (filé vagy más pecsenyeféleség) tálcákon árulták a szupermarketek számára, és a csomagolást szinte kivétel nélkül kézzel állították össze. Az automatizálás jobb megoldás: a Marel RoboBatcher Flex ezt a kicsomagolási munkát végzi.

Az újfajta fogószerkezettel szerelt robot nemcsak precízebbé teszi a műveletet, de jelentősen fel is gyorsítja, elősegíti a gusztusos formázást és minimalizálja az elejtést, sőt közben mérlegelést is végez. Ez a kézi csomagolásnál egy külön extra időt jelentő művelet volt, csökkentve a hatékonyságot és az off-line mérlegeken mért értékeket külön-külön kellett összesíteni, ami pontatlanságokhoz, veszteségekhez is vezetett.

gép robotkar műanyag tálca csírkehús
Kép forrása: Marel

Munkaerő-csökkentés

Az előrecsomagolás munkaigényes és nagy áruértéket képviselnek, ezért gondos kezelést igényelnek. Az egységcsomagolására szolgáló Marel RoboBatcher Flex műszakonként nemcsak több munkást képes helyettesíteni a monoton csomagolasi folyamaton, jelentősen növeli a kézi művelet sebességét, növeli az osztályozás és adagolás pontosságát és csökkenti a hulladék veszteséget is. A munkaerő-szükséglet csökkentése mellett a RoboBatcher Flex javítja a higiéniát és az élelmiszerbiztonságot is, mert kevesebb emberi kéz érinti a húst.

Számos feldolgozóüzem egyre több előrecsomagolt terméket állít elő, hogy a RoboBatcher Flex teljes munkaidőben üzemelhessen. Szükség esetén, a robotkaron lévő fogószerkezet néhány perc alatt kicserélhető, átállítható filék, combok vagy csülökcsontok tételes csomagolására.

Új zsenge megfogó

A RoboBatcher filékhez, combokhoz, falatokhoz vagy virsli, kolbász stb. való dedikált fogószerelékei mellett, a Marel kifejlesztett egy negyediket is, a kész- és félkész élelmiszerekhez. Ez a legmodernebb technológiával rendelkezik, a precíz, gondos kezelés érdekében. A szerkezet felkapja a termékeket és belehelyezi a tálcába, amely a szalaggal együtt mozog a tökéletes elhelyezés érdekében.

A RoboBatcher Flex olyan sebességgel mozog, hogy a gyorsulás elérheti a 10G-t is. A fogószerkezet több 3D nyomtatott alkatrésszel rendelkezik, amelyek kevesebb csavarkötést igényelnek, így könnyebbek és gyorsabban mozoghatnak, de könnyebb a tisztítása is.