fbpx

Népszerűsítsük együtt az egyszer használatos műanyagok alternatíváit!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 03.

Folyamatosan bővül az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő olcsó termékek köre. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára ezért arra ösztönözi a vásárlókat, hogy ha egyszer használatos műanyagtermékeket felváltó alternatív termékeket látnak, fotózzák le, és osszák meg közösségi oldalán.

Ma már bizonyított és közismert tény, hogy az egyszer használatos termékek – például a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, egyes ételtárolók, szívószálak és a léggömbpálcikák – károsak a környezetre.

A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzése a kormánynak. Az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról a héten szavaz az Országgyűlés. Így hamarosan hazánkban is eltűnhetnek az egyszer használatos műanyagtermékek a kereskedelmi egységek polcairól.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy folyamatosan bővülnek, és már egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kiskereskedelmi egységek polcain az ITM javaslata szerint betiltandó, egyszer használatos műanyagtermékeket helyettesítő olcsó termékek.

Az államtitkár a műanyagmentes július kezdeményezés kapcsán arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy aki az egyszer használatos műanyag termékeket felváltó alternatív árut lát a kereskedelmi egységek polcain, termékmegjelenítés nélkül fotózza le, tegye közzé, és jelölje meg a @dr.boros.anita instagram oldalát. Így kívánják bemutatni, hogy milyen széles körben érhetők el az egyszer használatos műanyagtermékeket helyettesítő, alternatív termékek.