Újrahasznosítható műanyag palackokért gyűjt a kezdeményezés

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 30.

Az Európai Bizottság szerint jogi szempontból elfogadható az újrahasznosítható műanyag palackok terjedését ösztönző polgári kezdeményezés, ezért úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „ReturnthePlastics” nevű polgári kezdeményezést, amely az újrafeldolgozható műanyag palackok terjedéséért harcol.

 

Egy millió aláírást kell gyűjteni

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-javaslatot terjesszen elő, amely a műanyag palackok újrafeldolgozását szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósítását célozza.

 

műanyag palack gép
Kép forrása: Huszti István

 

Előírja például, hogy a műanyag palackokat árusító szupermarketláncok üzemeltessenek visszaváltó automatákat. Arra ösztönzik továbbá az unió végrehajtó testületét, hogy vezessen be különadót a műanyag palackokat gyártó vállalatok terhére.

Azzal, hogy az uniós bizottság a „ReturnthePlastics” nyilvántartásba vétele mellett döntött, a regisztráció után meg is kezdhették a támogató aláírások gyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre – adta hírül az MTI.

A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell. El kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.