Dobozgyártást fejlesztő cégek a nyomdaiparban

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 17.

A közelmúltban a hazai nyomdák felfedezték a dobozgyártásban rejlő fokozott igényeket. Fejlesztési terveiket ennek alapján tervezték és valósították meg. A gyártók, illetve a megrendelőik az igények növekedésére reagálva termékeikhez fontosnak tartották a hajlított kartondobozok alkalmazását, mivel számos előnyt jelentenek. Az áru védelmén kívül jelentős a logisztikában való használatuk. A marketing szempontjából pedig a dobozok nyomtatott felülete vonzóvá teszi a terméket, és egyúttal előnyös a vevőtájékoztatás szempontjából. Bemutatunk nyomdákat, amelyek az évek során jelentős beruházásokat vállaltak a dobozgyártásba.

Az STI Petőfi Nyomda gépparkja 2017-ben két új géppel bővült

A kecskeméti STI Petőfi Nyomda FMCG, illetve a gyógyszeripar márkagyártóinak állít elő termékre szabott, papír alapú csomagolásokat. A 450 főt foglalkoztató kecskeméti gyárban az alapkonstrukcióktól az exkluzív promóciós csomagolásokig széles skálájából válogathatnak a termékgyártók.

A megnövekedett kapacitásigényhez alkalmazkodva 2017-ben egy Heidelberg Speedmaster XL nyomógéppel és egy Bobst Expertcut stancagéppel gazdagodott a kecskeméti dobozüzem. A 1,5 milliárd forintos beruházás növelte a vállalat termelési volumenét és hatékonyságát. Az új gépeket a meghívott szakembereknek és a szaksajtó képviselőinek Kolozsvári György értékesítési igazgató mutatta meg és ismertette. A Heidelberg Speedmaster egy vegyes üzemű, hatszínes, dupla lakkozó műves, berakó és kirakó logisztikával, beépített minőségellenőrző rendszerrel és automata lemezcserélővel rendelkező nyomógép. A berendezés a legkorszerűbb extrákkal felszerelt 2016-os Drupán bemutatott nyomdagép. Teljesítménye kiemelkedő, 18 ezer ív nyomtatására képes óránként.

Ezúttal a gépi beruházást a technológiai fejlődés mellett a kapacitásbővítés is ösztönözte. Ezzel a beruházással a teljes kapacitásegyensúly kedvezőbb, így a megnövekedett igényeket is megfelelően, a korábbi rövid és hatékony átfutási időkkel tudjuk teljesíteni – mondta.

További beruházásként a stanca üzem is bővült egy Bobst Expertcut 106 LER berendezéssel, amely a svájci Bobst cég legmodernebb technológiával felszerelt stancagépe. Óránként 9000 ívet tud maximális sebességen stancolni, kitörni és szeparálni. Nyomóereje 2,6 MN, továbbá a gép oldalmértéke egy nagy érzékenységű kamerát használ az ívszél, vagy a nyomat észlelésére. Kolozsvári György kiemelte, hogy a stancolás legalább annyira fontos a csomagolóanyag gyártásban, mint a nyomtatás. – Stancolás nélkül nem tudnánk a terméket kivitelezni, hiszen a nyomtatott alapanyagot ebben a lépésben alakítjuk tovább mechanikusan, kialakítva a vágási és hajlítási pontokat, éleket.

A konstrukciótervező kollégák szakértelme az STI Petőfi Nyomdában nagyon magas színvonalú. Ennek köszönhetően számos díjat nyerünk el évről évre, az újszerű megoldásainkkal, amelyek nagyobb része a termékek formai kialakításának eredménye és kisebb része grafikai eredetű – folytatta KolozsváriGyörgy.

Keskeny nyomda

A Keskeny Nyomda európai színvonalú gyártóüzemével meghatározó szereplője a hazai csomagolóanyag-gyártásnak. A családi tulajdonban lévő, 250 embert foglalkoztató cég a változó piaci igényekre reagálva, az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordított a csomagolóanyag-gyártó részlegének technológiai fejlesztésére.

Bobst Expertfold dobozragasztó gép Fotó: Keskeny Nyomda

Ifj. Keskeny Árpád tulajdonos szerint olyan géppark kialakítása a cél, mely a tervezéstől a késztermék elkészüléséig, magas minőségű és ellenőrzött gyártást biztosít. A nyomda professzionális formatervező részlege olyan intelligens, biztonságos és praktikus dobozokat tervez, amelyek kielégítik például a gyógyszer- vagy élelmiszeripari termékekre vonatkozó követelményeket és a cégek különleges igényeit is. Idén egy új ESKO Kongsberg típusú mintavágógép került beüzemelésre ezen a területen, hogy a tervezők munkáját segítse. A csomagolóanyag-gyártó részleg gépparkjának fejlesztése nemcsak új technológiák bevezetését, hanem a kapacitás növelését is szolgálja. 2017-ben a termelésbe került egy második, szintén csúcstechnológiát képviselő Bobst Visioncut típusú automata stancológép, valamint egy Bobst Asitrade Foliostar 165Matic típusú kasírozógép. A stancológépek 6 kamerás ívellenőrző rendszerrel, automata kitörőegységgel és hulladékelvezetéssel vannak ellátva. A kistancolt dobozok ablakozása Heiber+Schröder ablakfólia ragasztó géppel történik, mely speciális „pick and place” ablakpozicionáló rendszerrel felszerelt. Méretre vágott vagy előre kistancolt, több oldalra áthajló ablakfóliák beragasztását végzi tökéletes pontossággal. A Bobst Expertfold dobozragasztó gépeken egy-, három-, négy- és hatpontos ragasztások kivitelezhetők. A gépen működő Accubraille rendszer segítségével 5 sor, soronként 20 karakter Braille-írás kerülhet a kész dobozokra ragasztással egy menetben. A pontmagasság megfelelő mértékét digitális szkenner ellenőrzi a ragasztás teljes folyamata alatt. A Braille-írás olvasási iránya is változtatható. A gép kapacitása a doboz méreteitől és a ragasztási pontok számától függően 30-70 ezer példány óránként. A készételeket gyártó és forgalmazó cégek igényeinek kielégítését szolgálja a pár éve üzembe helyezett Heiber+Shröder CE 1000 típusú tálcaformázó és ragasztógép, melyen kettő, négy, hat és nyolc ponton ragasztott különböző zöldséges-gyümölcsös tálcák és gyorsételes dobozok készülnek. A nyomda legújabb technológiai fejlesztése az Emmeci típusú automata rigidboxgyártó gép, egyedi és tartós kasírozott díszdobozok precíz és gyors kivitelezésére, valamint az új Kolbus DA 260 táblakészítő automata gép, mely ideális könyvtáblák, mappák, plakátok, naptárhátfalak vagy játékok teljesen automata gyártására.

KOMPRESS Nyomdaipari Kft.

A komáromi KOMPRESS Nyomdaipari Kft. 25. ,, jubileumi éve” volt a tavalyi. – Ebben az évben egy igen fejlett, „inline” nyomtatottív-ellenőrző rendszerrel felszerelt új nyomógép állt munkába nálunk. A gép gyártója a beüzemelést követően elárulta, hogy a világon ez volt a 20. eladott ilyen berendezés – mondja Szombath Gábor ügyvezető. Így már garantálhatják a vevőiknek, hogy a nyomtatás hibaszázaléka nulla: aki kéri, megkapja a kamerával ellenőrzött összes ív adatbázisát. Hozzátette, az idei évben folytatják a feldolgozási folyamat automatizálását és a minőségellenőrzés digitalizálását, ahol erre csak lehetőség van. Tudják, hogy sokat köszönhetnek jól képzett munkatársaiknak, hiszen nélkülük nem működne semmi, még az automatika sem. A létszám évről évre növekszik, jelenleg hatvanan dolgoznak, három műszakban. A KOMPRESS magyar családi tulajdonú vállalkozás, fő termékei a karton csomagolóanyagok, címkék, prospektusok, marketingtermékek, változóadat-nyomtatással készült nyomtatványok. Szombath Gábor arról is beszélt, hogy a nyomdaipar szerteágazó terület.


Szombath Gábor egy patinás nyomdagéppel a KOMPRESS géptermében

Bárhol tartózkodunk, ha körbenézünk számos, nyomdákban készült vagy nyomdai eljárással előállított terméket láthatunk. Kartondobozok, karton csomagolóanyagok, használati útmutatók, címkék, szórólapok, naptárak, plakátok, újságok, térképek, Bobst Expertfold dobozragasztó különféle marketing termékek, matricák, feliratok, gépek tasztatúrái, bankjegyek. Az alapanyagok az alapvetően környezetbarát megoldástól – visszagyűjtött papírból „újrapapír” lesz – a műanyagok teljes skálájáig terjednek. Jelenleg a csomagolóanyagok, a hajlított kartondobozok és a fogyasztói tájékoztató kiadványok gyártása növekszik, párhuzamosan az ipar emelkedő kibocsátásával.


Kartondobozok, tájékoztatók és címkék egy kézből  Fotó: Kompress

A reklám-, valamint a sajtótermékek és a könyvek, naptárak példányszáma és összmennyisége is csökken. Ez utóbbi az online média térnyerése miatt történik. Tart ez a folyamat, pedig egyes kutatások szerint az online hitelessége jóval gyengébb, mint a kinyomtatott produktumé.

Box Print – FSD Packaging Kft.

A BOX PRINT – FSD PACKAGING Kft. két magyar tulajdonú csomagolóanyagokat gyártó nyomda erőforrásainak és összesen 33 évnyi tapasztalatának egyesítésével jött létre. A Box Print Kft. 2016 nyarán szerzett többségi tulajdonrészt az FSD Packaging Kft.-ben, majd 2017 januárjában az FSD Packaging beolvadt a Box Printbe. A társaság neve a beolvadás után Box Print – FSD Packaging Kft. lett. Az új cég fejlesztési eredményeit Nyerges Tamás operatív igazgató ismertette. A beolvadást követő időszak számos új feladatot hozott. – Év közben folyamatosan csiszolódott az új szervezeti struktúra, a két telephely működésének összehangolása érdekében fejlesztetettük az informatikai rendszert és folytatódtak a technológiai beruházásaink is. Európában is újdonságnak számító kasírozógép érkezett Dunaharasztiba. Januárban régi kasírozónkat váltottuk ki egy új, automata kasírozó géppel, melyre még a Drupa nemzetközi kiállításon alkudtunk meg 2016 nyarán. Az új eszköz jóval kevesebb ragasztó felhasználással 1600×1600 mm méretben, óránként akár 10 ezer ívet pozícionál és ragaszt meg, sokkal precízebben és megbízhatóbban, mint az előző gépünk, ezzel jelentősen növelve a doboz-, és displaygyártás hatékonyságát és az üzem áteresztőképességét. Teljesítményével Európában is újdonságnak számít: megvásárlásakor ez volt a kontinensen a harmadik ilyen gép.


A Hungaropack-on különdíjat nyert display Fotó: Box Print – FSD

Dobozragasztó géppel is bővült a géppark: a nagyméretű dobozok sorozatgyártásához elengedhetetlen beruházást 2017 elejétől kezdve folyamatosan tervezték, a megfelelő gépre egy Düsseldorf melletti német városkában találtak rá, és két hónapnyi előkészület után hozták haza. A júniusi üzembe helyezést követően – a másik hajtogató-, ragasztó gépükkel együtt – a kisebb és közepes méretű kartondobozok mellett a nagyobb méretű karton-, vagy hullámdobozok automata gyártását is képesek lettek házon belül megvalósítani. Januárban új, nagy méretű automata kimetsző is érkezett dunaharaszti telephelyükre, ezzel lehetővé téve nagyobb méretek gyors, pontos stancolását is.