fbpx

Gyógyszercsomagolás: Milyen perspektívák vannak?

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 06.

A gyógyszercsomagolás piaca folyamatosan változik az új követelmények hatására, amelyek elsősorban a fogyasztók biztonságát célozzák. Mindeközben nem szabad megfeledkezni a hatékonyságról és a fenntarthatóságról sem. Három csomagolásgyártónak három aktuális kérdést tettünk fel. Itt vannak a válaszok.

 

gyógyszer

 

Milyen fontos tendenciák jellemzik ma a gyógyszercsomagolást?

CEO Thomas Brusila, Jaakkoo-Taara: Az utóbbi években a hamis vagy meghamisított gyógyszerek egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében bevezették a szerializálást, amivel a saját egyedi sorozatszámán keresztül nyomon követhető a vényköteles termékek minden értékesíthető egysége az egész ellátási láncban.

Structural Design Mario Rassi, AR Packaging Graz: A hamisítás elleni védelem, a szerializálás és a nyomon követhetőség továbbra is a gyógyszerek csomagolásának egyik legnagyobb kihívása.

CEO Matthias Ratt, RATTPACK: Az alapsúly (négyzetméter-tömeg) csökkentése a szén-dioxid-egyensúly javítása érdekében, még szűz rostból készült kartonoknál is. Megújuló nyersanyagok és újrahasznosított – vagy legalábbis újrahasznosítható – anyagok használata. Intelligens csomagolás, amely tartalmazza a nyomon követési hőmérsékletet, az eltarthatóságot, a szabotázsbiztonságot és a hamisítás elleni védelmet. Ezen kívül a csomagolás fenntartható kialakítása és a festékfelhasználás csökkentése.

DICSŐ MÚLT. Az a folyamat, amelynek céljaként hazánk mint egykori lovas- és vadásznemzet ismét a nemzetközi szakmai élet része lehet, részben Dr. Nagy Endre, a világhírű Afrika-vadász kezdeményezésére indult el, és ennek egyik fő állomásaként 1971. augusztus 27–szeptember 30. között Budapest rendezte az I. Vadászati Világkiállítást. A bemutatót a világkiállítás idején rendezett, nagy szakmai és közönségsikert hozó I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság színesítette. A nagy magyar sikerrel zárult világversenyen Európa-bajnok lett Abonyi Imre, ezüstérmes Fülöp Sándor, bronzérmes Papp József. Sőt, az angol királyi ház prominense, Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnöke a lovaspályánkról szólva kijelentette: „Ez olyan gyönyörű pálya, s olyan hálás a közönség, hogy mindezt tekintetbe kell vennünk a díjugrató és díjlovagló világbajnokságok rendezésénél is.” A területet nem sokkal később sajnos eldózerolták…

 

Jaakkoo Taara
A finn Jaakkoo-Taara csomagolásgyártó cég ISO tanúsítvánnyal és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a széles körű csomagolási megoldások gyártásában az igényes és szigorúan szabályozott gyógyszeripari piacon.
AR Packaging Graz
Az ausztriai AR Packaging Graz az AR Packaging Group-hoz tartozik, amely Európa egyik vezető csomagolóipari vállalata. A csoportnak 13 országban 30 üzeme van.
RATTPACK
A RATTPACK csoport a gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeripar számára végez nyomtatást, és gyárt csomagolóanyagot öt gyártóhellyel Ausztriában és Németországban.

 

Milyen hatása van a fenntarthatóságnak és a környezet iránti felelősségnek?

CEO Thomas Brusila, Jaakkoo-Taara: Ezek a kérdések egyre fontosabbak a csomagolás-tervezésében és -gyártásában. Például könnyebb kartonfajták felhasználásával a csomagok könnyebbé vagy kompaktabbá tehetők, ezáltal csökken a termékek szén-dioxid-mérlege. De a gyógyszeripari csomagolások elsődleges feladata a tartalom védelme, valamint a logisztikai lánc minél hatékonyabbá és eredményesebbé tétele.

Structural Design Mario Rassi, AR Packaging Graz: Tekintettel az éghajlatváltozással kapcsolatos globális hozzáállásra, a fenntarthatóság a gyógyszeripari csomagolás területén mindenütt jelen van. A gyógyszeripari vállalatok fő célja az egészség javítása. Ha ezzel egy időben károsítják a környezetet, az nem túl következetes viselkedés.

CEO Matthias Ratt, RATTPACK: A csomagolás kialakítása, a súlycsökkentés és a környezetvédelem a mi mindennapi kenyerünk.

 

Mi a jelentősége az anyagtisztaságnak és a friss rostoknak?

CEO Thomas Brusila, Jaakkoo-Taara: Jelentős hatással van az optikai tulajdonságokra, például a fehérségre és a tisztaságra. A kevésbé tiszta anyagokból por keletkezhet, ami problémát okozhat a csomagolósorok gépeinek. A szűz rostokból készült csomagolóanyagok nemcsak a tisztaságot garantálják, hanem nagyobb szilárdságot és jobb futási tulajdonságot is biztosítanak alacsonyabb négyzetméter tömeg mellett.

Structural Design Mario Rassi, AR Packaging Graz: Különösen igényes a gyógyszerekkel közvetlenül érintkező elsődleges csomagolások gyártása, és megköveteli az anyag tisztaságára vonatkozó magas minőségi előírások betartását.

CEO Matthias Ratt, RATTPACK: Szerintünk a friss-rost karton az ideális alapanyag a gyógyszeripar számára. A legfontosabb az állandó minőség. A szűz rostokból készült kartoncsomagolások nagyobb ciklussebességgel futnak a csomagolósorokon, és ez kevesebb technológiai hulladékot eredményez.

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2021
Szöveg: Metsä Board
Fotó: Vesa Tyni
Fordította: LUPE Magazin