fbpx

Nem is olyan új keletű a megosztáson alapuló szolgáltatás

Írta: Csomor Zsolt - 2022 december 15.

A termékek és szolgáltatások megosztáson alapuló használata manapság nagyon népszerű, de gyökerei jóval régebbre nyúlnak vissza. Az angol szóval „sharing”-nek nevezett üzleti ötlet az élet számos területén visszaköszön, a közlekedéstől a lakhatáson át az egészségügyig, vagy éppenséggel az üzemi textíliák megosztásáig. A Mewa 114 éve tűzte zászlajára a „vásárlás helyett bérlés” elvét, amely azóta is a vállalat tevékenységének meghatározó eleme.

Béreljünk vagy vásároljunk?

A fenntartható termelés lényege, hogy ne fogyasszunk többet, mint amennyit a természet képes újra előállítani. Egyre több olyan cég van, amely gyártási eljárásait környezetvédelmi megfontolásoknak rendeli alá. Mindez már régóta nemcsak a nagyvállalatok hóbortja, hanem kis és közepes vállalkozások esetében is fontos elv lett. A német Mewa textilszolgáltató az üzemi textíliák megosztásához kapcsolódó szolgáltatások területének úttörője, kiváló partner a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvásának területén. A vállalat már 1997-ben megszerezte az ISO 14001 szabványnak megfelelő környezetirányítási rendszer szerinti tanúsítványt.

ember gyűjtőedény tárolóedény
A Mewa begyűjti, kimossa és újra kiszállítja az ipari törlőkendőket

Ha egy cég például munkaruházati cikkek vagy törlőkendők beszerzésén gondolkodik, az első felmerülő kérdés: „Béreljünk vagy vásároljunk?” Elsőre a vásárlás egyszerűbbnek és gyorsabban lebonyolítható megoldásnak tűnik. Csak ilyenkor éppen a döntést követő logisztikáról feledkeznek meg. Ki fogja majd kimosni a szennyest? Ki foglalkozik majd egy szétszakadt nadrág vagy felső kijavításával? Hogyan tesznek majd eleget a törvényi előírásoknak?

A hosszabb távra előre tekintő vállalkozások a döntés során azt is figyelembe veszik, hogy a „textilsharing” szolgáltatás gazdasági értelemben nem illeszkedne-e jobban üzleti modellükhöz, illetve ennek alkalmazásával nem tudnák-e hatékonyabban kihasználni a belső folyamataikat – olvasható a Mewa közleményében.

törlőkendő
Képek forrása: Mewa

A Mewa teljes körű szolgáltatásának része, hogy az általa biztosított üzemi textíliákat – a törlőkendőktől a munka- és védőruházati cikkekig – begyűjtse, kimossa, szükség esetén pótolja, és az előre egyeztetett ütemterv szerint kiszállítsa. A Mewa szakemberei garanciát nyújtanak az ellátás folyamatosságára, a cég ügyfelei pedig „megússzák” a birtoklással kapcsolatos kötelezettségeket: a raktározás, a javítás, a mosás és a kapcsolódó komplex logisztika megszervezését.