fbpx

Teljes futásteljesítményre képes akkumulátort mutattak be

Írta: Csomor Zsolt - 2023 május 10.

A Scania és a Northvolt nehéz teherbírású teherautók számára készült, közös fejlesztésű akkumulátor celláról rántotta le a leplet. A hitelesítési tesztek során a lítiumion akkumulátor kifejezetten nagy, 1,5 millió kilométeres élettartamról tettek tanúságot.

teherautó kamion kerék töltőkábel
Képek forrása: Scania

Nemcsak elérték, meghaladták a prémium szintet

2017-ben a fenntarthatóság két éllovasa, a Scania és a Northvolt egyesítették erőiket annak érdekében, hogy kifejlesszék és kereskedelmi forgalomba hozzák egy nehézkategóriás tehergépjárművek számára fejlesztett akkumulátorcellát. Az elsődleges cél egy világelső akkumulátorcella megalkotása volt. A szakmai kapcsolat mostanra vált gyümölcsözővé és az első példányok a Northvolt Ett gigagyárában készültek el, Észak-Svédországban.

A hitelesítési tesztek során a lítiumion cellák kifejezetten nagy, 1,5 millió kilométeres élettartamról tettek tanúságot. Ennek nem kis jelentősége van, hiszen átlagosan ekkora futásteljesítményre tesz szert egy teherautó élete során. A Svédországban, zöldáram felhasználásával megalkotott akkumulátorcella ökológiai lábnyoma mindössze egyharmada az iparági átlagnak.

Az idei évben a Scania megnyitja új akkumulátorgyárát Södertälje-ben, ahol az akkumulátor cellákat közvetlenül az akkumulátorcsomagokba építik be a nehézkategóriás elektromos teherautókhoz.

akkumulátor

Alacsony ökológiai lábnyom

A vállalat teljes mértékben elkötelezett a fenntartható forrásból származó akkumulátorcellák irányába. A Northvolt Ett üzem működtetését kizárólag fosszilis energiahordozók nélkül előállított elektromos árammal végzik. A gyártáshoz nélkülözhetetlen zöld áramot vízerőművek és szélerőművek állítják elő. Ennek, valamit további fenntarthatósághoz köthető intézkedéseknek köszönhetően a legújabb akkumulátorcella ökológiai lábnyoma a teljes gyártási élettartamra vetítve mindössze harmada az iparági átlagnak – olvasható a Scania Hungária Kft. közleményében.