Egy évtizedes a Returpack alumínium italosdoboz begyűjtési rendszere

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 09.

10 éve, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetségének tagjai a Returpack Kft. egyedülálló magyar szabadalmát felhasználva elindították a fém italosdobozok visszaváltását. A Borsodi Sörgyár Kft, a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. által önkéntesen alapított alumínium doboz visszaváltási rendszer 2010 óta szolgál környezetvédelmi célokat hazánkban.

 

 

Mára közel 200 db magyar fejlesztésű visszaváltó automata működik országszerte. Ezek legnagyobb része a nagyobb élelmiszer boltok előterében található, amelyek visszaváltási díjat adnak az alumínium italdobozokért.

A hazai sörgyárak visszaváltó rendszere mára már évi 100 millió sörösdobozt gyűjt össze, ami a hazai alumínium italosdoboz begyűjtés és újrahasznosítás oroszlánrészét teszi ki, olvasható a közleményben. Ezzel a 100%-ban újrahasznosítható alumínium hulladék mennyiséggel a Returpack begyűjtő hálózata annyi villamos energia és szén-dioxid megtakarításához járult hozzá az elmúlt 10 évben, ami a rákospalotai hulladékégető 1,5 éves termelésével, valamint Budapest valamennyi személygépkocsijának 1 éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű. Így ez a visszagyűjtési rendszer védi a környezetet és a végtelenszer újrahasznosítható alumínium doboz hulladék begyűjtése pedig jelentős energiát és károsanyag-kibocsájtást takarít meg.

 

 

A Returpack automaták elsősorban azért népszerűek, mert a világon egyedülálló módon az italos dobozokat összelapítva is visszaveszik – hangsúlyozta Dr. Duma László, a Returpack Kft. ügyvezetője.

Képek forrása: Returpack