Lökd ide a sört – de már az sem mindegy, hogy miben?

Írta: Sándor Ildikó - 2020 szeptember 14.

Legyen az sörös vagy egészségtudatos ásványvíz-fogyasztó, bizonyára nem számolt utána, hogy az italcsomagolások több mint fele (darabszámra vetítve) PET palack, a környezetkímélőbb aludobozoknak csak 33% jut. És azt vajon tudjuk, hogy minden aludoboz újrahasznosítható?

Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított aludoboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. Ráadásul az újrahasznosítás 95%-kal (!) kevesebb energiába kerül, mint az új előállítása. Bár a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk, derült ki az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtését népszerűsítő mindendoboz.hu felméréséből.

 

Egy kis adathalmaz a környezetvédelmi hozzáállásunkról

A kérdőívet közel 1500 felhasználó töltötte ki. Kiderült, hogy míg a háztartások 70%-ában minimum 3 darab PET palack gyűlik össze egy héten, addig fém italos dobozból pont ennyi a maximum a háztartások többségében. Persze kevesebb aludoboz van a boltok polcain: darabszámot tekintve az összes italcsomagolás több mint fele, 52 százaléka PET palack, és csak második helyen következnek a környezetkímélőbb aludobozok, 33%-kal.

 

 

A mindendoboz.hu felmérésének főbb megállapításai:

  • vásárlás során a környezetbarátabb csomagolásra voksolna a megkérdezettek 91%-a;
  • a hulladékot szelektíven gyűjtők több mint 92%-a a műanyagot, 85%-a a papírt, míg közel 73%-a a fémet és alumíniumot gyűjti külön;
  • a megkérdezettek több mint 40%-a a fémdobozokat a műanyaggal közös gyűjtőedénybe teszi, közel 30%-a visszaváltó automatába viszi.

A vissza nem gyűjtött aludobozok mennyisége hazánkban kb. 500-700 millió doboz évente, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25%-a, ami kb. 8-10 ezer tonna egyébként.

Ráadásul Magyarországon az aludobozok mindössze 38%-át hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%.

 

 

Van megoldás? Mitől fogjuk összegyűjteni?

Évente 130 millió dobozt gyűjtenek be a „Minden doboz visszajár” automatái.

„A Minden doboz visszajár egyszerűen üzemeltethető, új arculatot kapott automatái 100%-ban hazai fejlesztésűek és gyártásúak, a beépített tömörítővel 4-7 ezer dobozt tudunk átmenetileg tárolni. A „Pénzt a dobozért” elv alapján várunk mindenkit, akik úgy szeretnének tenni a környezetért, hogy közben némi visszatérítést is kapnak erőfeszítésükért” – nyilatkozta Vida Péter, az automatákat működtető Returpack vezetője.

Ha az üres aludobozok nem a háztartási szemétbe kerülnek, már egy kis lépést megtettünk magunk és a környezetünk védelmében: egy újrahasznosított aludoboz akár 60 nap alatt visszakerülhet a boltok polcaira. És nem a szemétlerakóba. Micsoda különbség.

Forrás: www.mindendoboz.hu