Kitekintő – Milyen húst nyomtassak a kedves vendégnek?

A mezőgazdaság és az állattartás környezetszennyező volta miatt sokan keresik az alternatívákat, egyre több a vegetáriánus és a vegán. Immár a steaknek is létezik hús nélküli alternatívája: a 3D nyomtatást használó izraeli Redefine Meat printelt húst, Alt-Steak-et szállít csúcskategóriás éttermekbe. A növényi eredetű élelmiszerek előállítása hatékonyabb, 95%-kal százalékkal fenntarthatóbb, és jelentősen olcsóbb.

A tömeges elfogadáshoz persze nagyon jó minőségű és tápanyagokban gazdag alternatíva kell, ehhez az iparágban korábban nem alkalmazott gyártási eljárások és technológia szükséges, ismerte el a cég vezetője. A prémiumkategóriás steakek ízének utánzása nem egyszerű, külső segítség nélkül nem is ment. Hentesekkel, chefekkel és ételtechnológiai szakértőkkel közösen térképeztek fel 70 ízparamétert (textúra, levesesség, zsírtartalom stb.), majd kinyomtatták a „húst.” A műsteak izom-, zsír- és vér-alternatívákat tartalmaz, proteinben gazdag, koleszterinmentes, és ami a fő: ránézésre, főzésre és ízre is olyan, mintha igazi marhából lenne.

3D élelmiszer hentes környezetszennyezés mezőgazdaság növényi eredetű nyomtatás steak szállítás tápanyag technológia vegán
..