fbpx

Jelentősen csökkenhetnek hétvégére a kutak tarifái

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 04.

Pénteken jelentősen csökkenek itthon a nagykereskedelmi üzemanyagárak: a gázolaj literjéért bruttó 18 forinttal kér kevesebbet a MOL a kereskedőktől, a 95-ös benzin tarifája kisebb mértékben változik, 10 forinttal csökken.

Közúti fuvaforzás
A közúti fuvarozásban érdekelteket is kedvezően érinti a pénteki változás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Várhatóan a kiskereskedelmi árakban is megjelennek majd a fenti változások

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 70 forintot, gázolajnál ugyanez az érték több mint 220 forint.

A Brent olaj hordónkénti ára az elmúlt egy hétben csak fél dollárt csökkent 1 hét alatt, de a forint még mindig tudott erősödni a dollárral szemben. A Brent hordónkénti ára a 80 dolláros szint körül mozog jelenleg. Kérdés, hogy a májustól életbe lépő szankciók. Így még mindig van esély arra, hogy csökkenjenek a hazai üzemanyagárak a kutakon.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 580 Ft/liter;
  • gázolaj – 567 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 570 forint magasában fog beállni, a gázolaj literje viszont marad 549 forint.

Utoljára múlt hét péntekén változtak az árak, akkor is csökkent a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi, ezáltal a fogyasztói ára is.