fbpx

Corvinos diákok a világ egyik legismertebb csomagolástervezői versenyén

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 04.

A Corvin Rajziskola diákjai közül az idei évben ketten is elismerésben részesültek a WorldStar Student Csomagolási Világversenyen. Közülük az egyik Böröcz Noémi, aki pályázatával újragondolta a Szafi liszt-csomagoláscsaládot.

Óvodapedagógusból designer – avagy az álmokért mindent

Óvónőből lettél tervezőgrafikus. Hogyan vezetett az utad erre a területre?

– A nagy váltást megelőzően igen sokféle munkakörben próbáltam ki magam, de egyikben sem találtam meg azt, amit igazán kerestem. Emellett 30 éves koromig nem igazán tudtam, mit szeretnék csinálni, csapongtam a lehetőségeim és az elképzeléseim között. A grafikus szakma gondolata mintegy négy éve fogalmazódott meg bennem, de az igazi katalizátor a COVID időszaka volt. Óvodapedagógusként kiégtem, ezért nagy levegőt vettem, és beleugrottam a dologba. Életem legjobb döntése volt, megtaláltam a helyemet a világban. Ugyan váltottam, de azt gondolom, hogy a korábbi szakmám során szerzett készségek nagyon fontos szerepet töltenek be tervezői minőségben is. A kreatív energiáim kiaknázásának ötlete nem újkeletű számomra, ugyanis már kisgyerekként rendkívül kreatív és szenzitív voltam, imádtam alkotni, álmodozni, felfedezni. Nagyon kíváncsi természetű vagyok, amit szerencsére a családom mindig is támogatott. Már sok mindenben kipróbáltam magam: beleszagoltam a zeneiparba, a hangtechnikába, a grafikába, a street art kultúrába és a ruhaiparba (utóbbit szakközépiskolásként).

„Sajnos” későn érő típus vagyok, ezért történhetett, hogy csak négy évvel ezelőtt, rengeteg tanulságos élettapasztalat eredményeként formálódtam a tervezőgrafika irányába. Nagy öröm számomra, hogy rátaláltam, mert ebben igazán elememben érzem magam. Felvillanyoz a sokszínűsége, organikussága, hogy nagyon sok mindenben kipróbálhatom magam. Sokféleségének köszönhető, hogy nagyon sok „alágazatra” lehet specializálódni, melyek közül az egyik a csomagolás. Ugyan hosszú és rögös út vezetett a szakmáig, viszont annál tapasztaltabb voltam már, mikor megszületett bennem az elhatározás, hogy: „Most vagy soha!”.

Böröcz Noémi
Böröcz Noémi

A szakma szeretete a motor

Tehát eldöntötted, hogy grafikus leszel. Hogyan esett a választásod a Corvin Rajziskolára?

– Elég konkrét elképzeléseim voltak, hogy egy képzéstől mit várok, milyen kereteim vannak rá és mi az, ami kifejezetten fontos számomra. A képzés választása során úgy tudtam dönteni, hogy ezeket a preferenciákat felírtam egy lapra, és az összes potenciális lehetőséget megvizsgáltam ezen a szűrőn keresztül. Így esett a választásom a Corvin Rajziskolára, ami végül a lehető legjobb döntésnek bizonyult. Olyan képzést kerestem, ami kellően erős, professzionális alapokat biztosít, és még megfizethető is. Az interneten kutatva találtam a Corvinra, de a végső döntés meghozásában a nyílt nap segített. Azóta is nagyon örülök a választásomnak, hiszen a rendkívül erős oktatás mellett úgy érzem, hogy életre szóló barátságok szövődtek ott. Végre olyan emberek közt lehettem, akikkel azonos az érdeklődésünk, a céljaink. Nagyon motiváló volt egy ilyen közegben tanulni. Nemcsak a csoporttársakban, de az oktatókban is partnerre leltem, különösen Tóth Judit (Judy) személyében, aki azóta személyes jóbarátom, mentorom.

Természetesen egy jó képzés elvégzése önmagában édeskevés a sikerhez. Habár munka mellett már maga a suli elvégzése is hatalmas kihívás volt számomra, mégis azt éreztem, hogy emelnem kell a tétet. Ez nem kifejezetten szerepelt a terveim közt, de a másodév végére – hála a szuper tanároknak és a rengeteg munkának – elég erős szakmai anyaggal sikerült zárnom a képzést. Korábban fel sem merült bennem a gondolat, hogy még tovább tanuljak, de Judy ösztönzése adta meg a végső döntést. Kiderült, hogy még pont van annyi államilag támogatott félévem, ami egy mesterképzéshez szükséges, így kerültem a Budapesti Metropolitan Egyetemre. Nagyon sok idő és energia kellett ahhoz, hogy szakmai szempontból a nulláról eljussak ide, de a szakma iránt érzett alázatom és rajongásom energiát és erőt adott ehhez a vállaláshoz.

Miért ne lehetne egy lisztcsomagolása vidám és trendi?

Kérlek, mutasd be a WordStar Student Csomagolási Világversenyen díjazott pályázatodat!

– A Szafi Free lisztkeverékek arculati megújulásának célja egy olyan modern, ökotudatos márka leképezése volt, ahol a professzionális gyártási technológiát friss és fiatalos, megjelenésében formabontó csomagolás ötvöz. Ezáltal létrejönnek azok a prémiumminőségű termékek, melyek etikus és környezetbarát módon készülnek.

csomagolás
Újragondolt Szafi lisztcsomagolások

Ezt a filozófiát szükséges tükröznie az új identitásnak, mely nem csupán a hazai piacon, de nemzetközi szinten is megállhatja a helyét. Az ötlet rendkívül innovatív és játékos megoldást ad arra, hogy végre lerombolhassuk a lisztcsomagolások körül kialakult, berögzült konvenciókat. Az alkotómunka során igyekeztem a csomagolást másodlagos funkcióval felruházni, ezért egy kimérő egységként funkcionáló, levehető talpazattal segítem azokat a későbbi felhasználókat, akik nem rendelkeznek konyhai mérleggel. A formai játék izgalmasságát igyekeztem egy vidám és színes, a logóra reflektáló pattern díszítéssel is ellátni. Az eredmény pedig egy ennivalóan izgalmas termékcsalád lett.

A sokszínűség gyönyörködtet

Említetted, hogy a Corvinus Rajziskolában több területen is kipróbálhattad megad. Kérlek, mutass be ezek közül egyet!

– Igen, például arculattervezésben. Az egyik nagy projekt a Corvinos tanulmányaim során egy rebranding folyamat, a Zöld Óvoda dinamikus arculatának megtervezése volt. Ez egy rendkívül sokoldalú projekt, mely egy Magyarországon működő gyermekintézményhez készült. A Zöld Óvoda missziója, hogy minél több óvodáskorú gyermek számára biztosítsa a környezetvédelem és fenntarthatóság megismerésének lehetőségét. A rebranding (arculatváltás) tervezése során arra törekedtem, hogy olyan vizuális világot alkossak, mely elrugaszkodik a gyermekekkel kapcsolatos grafikai anyagok kliséitől, de az adott célcsoport szintjéhez mérten is érthetően kommunikál. A nagyarculati elemeket úgy terveztem, hogy képesek legyenek az egységes grafikai összefüggéseket megmutatni, de különálló projektként is jól kommunikáljanak.

óvoda arculatterve
A Zöld Óvoda arculattervezése

A rebranding projekthez terveztem egy „Zöld KINCS Láda” társasjátékot is, mely négy különálló játékot (memória, puzzle, lépegető mezős, kockakártya) tartalmaz. A társasjáték csomagolásának formai játéka, illetve tartozékai jól illeszkednek a rebranding arculatába.

„Szerintem olyan nincs, hogy valaki megérkezett –folyamatosan fejlődni kell”

Mik a jövőbeli terveid?

– Most szeretném kiélvezni azt, amit az elmúlt két és fél év során elértem. A jó dolgokat is meg kell tudni emészteni és fel kell tudni dolgozni, integrálni. Most rövidtávon ez lebeg a szemem előtt. Mivel elég nyughatatlan vagyok, biztos nem ez a végállomás, és szeretnék még rengeteg dologban fejlődni. Szerencsére a mostani munkám is olyan közeg, ahol sokat tanulhatok, hiszen itt találkozhatok a UX/UI folyamataival. Ez a Corvinban a grafikán belül egy másik szak volt, így ezzel csak érintőlegesen foglalkoztunk. A jövőt és az összes tanulmányomat a vargabetűkkel együtt egy utazásnak tartom, amiben minden alkotóelem ugyanolyan fontos, és sosem lehet tudni, mi hoz új lehetőségeket. A jelenlegi munkahelyemen például az egyik főnök látta a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyre pályázott munkámat, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felvettek erre az állásra. Így azt mondanám: egyelőre dolgozok tovább szeretettel, alázattal, kíváncsian, és meglátjuk, mit hoz a jövő.

Dóra Emese