Csak egy kísérletnek indult….

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 03.

Antal Natália, a Soproni Egyetem formatervező művész szakos hallgatója környezetbarát napszemüveg-csomagolásával pályázott a HUNGAROPACK Student Csomagolási Versenyre ahol sikeresen szerepelt. Natália úgy döntött, hogy megméretteti azt a WorldStar Student Csomagolási Világversenyen is – és nagy meglepetésére kiválósági díjban részesítette a szakmai zsűri.

Antal Natália

Kisgyermekkoromtól közel áll hozzám a művészet

Egy Tolna vármegyei kis faluban, Tengelic-Szőlőhegyen nőttem fel. Onnan nem messze, Szekszárdon jártam általános iskolába, és már alsó tagozatban képzőművészeti iskolában is tanultam, majd képzőművészeti alapvizsgát tettem. A budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban érettségiztem, ahol az ötödévben dekoratőr szakképesítést szereztem. Akkor már nem volt kérdéses, hogy ennyivel nem érem be, és elkezdtem egyetemeket keresni. Ekkor találtam rá a Soproni Egyetemre, ahol megtetszett a formatervező művész szak.

A Soproni Egyetemen a gyönyörű táj és természet szeretete mellett kedves, családias légkör is fogadott. Ez egy olyan hely, ahol nem számít, hogy ki honnan jött vagy milyen a múltja. Itt az számít, hogy milyen vagy, és mit szeretnél elérni.

Tojástartó a díjnyertescsomagolás alapanyaga

Nagy öröm volt, amikor a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyre beadott pályamunkám oklevélben részesült, egyben lehetőséget teremtett a 2022-es WorldStar Student Csomagolási Világversenyen való részvételre: És nagy meglepetésemre a TOP13-ba kerülve (magyar indulóként először) Certificate of Merit díjat kaptam.

díj
Certificate of Merit díj

Negyedik félévben kaptuk a feladatot Üveges Péter és Rosta Péter tanároktól, ami egy tetszőleges csomagolás tervezése volt. Mindenképp valami újrahasznosított, lebomló csomagolást szerettem volna alkotni. Abban az időben kaptam meg a bambusz napszemüvegemet, amelynél meglepve tapasztaltam, hogy egy vastagabb papírdoboz volt a csomagolása. Innen jött az ötlet, hogy természetes és lebomló anyagból készült napszemüveghez tervezzek hasonlóan környezetbarát csomagolást. Eszembe jutott a tojás és a tojástartó viselkedése egymással.

napszemüveg papír doboz
A WorldStar Student zsűrije által is elismert környezetbarát napszemüveg-csomagolás

És ha a tojást képes egy ilyen papírcsomagolás megvédeni, akkor a napszemüveget is. Mivel nem volt lehetőségem cellulóz-nyomtatásra, így maradt a hagyományos módszer. A Kecskeméti Kerámia Stúdióban Polyák János tanár úr segítségével az akkori tervezési feladat mellett elkészítettem a tok gipsz negatívjait, majd jött a kísérletezés. Nagymamámtól kértem több tojástartót, amit lepépesítettünk, majd a főzött lenmaggal összekevert masét a negatívba nyomkodtuk, megszárítottuk és azt tapasztaltuk, hogy ez nem az igazi. Második próbálkozásra burgonyakeményítőt használtunk, ami már jobban sikerült, és itt már csak a mennyiségekkel, arányokkal kellett próbálkozni. Nekem, mint formatervező tanulónak a grafikai rész volt kicsit idegen, amiben sok tanácsot kaptam hallgatótársaimtól és Rosta Péter tanár úrtól is. Maga a koncepció a nyár hangulatát szerette volna visszahozni, ezért meleg színek mellett döntöttem – és a Sunfly, mint márkanév is ezt szerette volna sugallani. A csomagoláson túl azt is fontosnak tartom, hogy a napszemüveg esetében annak lencséin és a két kis fém alkatrészén kívül minden lebomló vagy újrafelhasználható.

Ezt azért tartottam fontosnak, mert már velem is megesett, hogy egy nyaralásra nem vittem napszemüveget, ezért vásárolnom kellett egyet. Ilyenkor az ember nem azt nézi, hogy milyen márka vagy milyen kiegészítőket adnak hozzá, csak az a fontos, hogy használni tudja. Ezek a napszemüvegek álltalában csak az adott nyaralásra szolgálnak, utána a szekrénybe vagy a kukába kerülnek – a környezetbarát alapanyagú napszemüveg legalább újrahasznosítható. A csomagolásnélküli napszemüvegnél viszont nagy a boltban történő karcolódás és törés veszélye, ezért azt az ember nem szívesen vásárolja meg.

Korántsem hétköznapi diplomadolgozati téma

Az elmúlt egyetemi évek során több tervezési feladatot is kaptunk, a kisebb kézbe illő tárgyaktól (pl. parfümös üveg tervezése), a háztartási tárgyakon át (pl. vasaló tervezése), a nagyobb szabású tárgyakig (pl. ülőbútor és biciklitároló tervezése a Botanikus kertbe). Nagy segítség az oktatók szakmai tapasztalata és tudása. Náluk sosincs rossz ötlet, terv. Segítenek a megvalósíthatóság, sorozatgyárthatóság szintjére hozni az ötleteinket. Az egyetem sokunk szemét felnyitotta a világ és a lehetőségek határaival kapcsolatban, továbbá a szakma sokszínűségére is.

vasaló
Ez a vasalóterv is az egyik egyetemi munkám

Régóta érdeklődök a személygépjárművek belső és külső megjelenése iránt, és célom megszerezni a kárpitos szakmát, ezért is tanultam meg varrni. A gépjárműkülsőnél a body kit-ek, az egyedi megjelenés, összeségében az optikai tuning világa fogott meg, így a későbbiekben személygépjárművek optikai tuningjával és/vagy egyedi enteriőrjeivel szeretnék foglalkozni. Idén diplomázok és egy, a járművek optikai tuningját befolyásoló elemet választottam diplomadolgozatom témájául, ami a keréktárcsa. Ebben segítségemre lesz Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet vezetője, aki vállalta e nem szokványos BA szakos diploma témavezetését.