fbpx

Csökken az üzemanyagár különbség, de a dízel még mindig olcsóbb

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 27.

Nem olyan nagy mértékben, de tovább csökken az üzemanyagár: a 95-ös benzin literjéért bruttó 5 forinttal kérnek kevesebbet a nagykereskedelemben, a gázolajért pedig bruttó 4 forinttal kell kevesebbet fizetni a kereskedőknek.

Töltőállomás
A kedvező üzemanyagárak mérséklik a termelési és szállítási költségeket (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia közelíti a 75 forintot, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 220 forintot.

Az itthon kedvezően alakuló folyamat mögött az áll, hogy egy hét alatt a 90 dollárt közelítő Brent hordónkénti olajár zuhant, még a hét közepén 82-83 dollár között ingadozott, mostanra leesett 80 dollár alá.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 585 Ft/liter;
  • gázolaj – 570 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 579 forint magasában fog beállni, a gázolaj literje viszont marad 565 forint.

Utoljára szerdán változtak az árak, akkor aránylag nagyobb mértékben csökkent a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi, ezáltal a fogyasztói ára is.