fbpx

Célunk visszanyerni az értékes nyersanyagokat

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 27.

A 170 éves múltra visszatekintő Prinzhorn Group mindig is fenntartható üzleti megközelítésre törekedett, és teljes egészében újrahasznosítható megoldásokat kínált. A cégcsoporthoz tartozó Hamburger Recycling Hungary Kft. éves szinten több mint 200 000 tonna begyűjtött hulladékot válogat és értékesít, amelyből különféle újrahasznosított papír és műanyag termékek készülnek.

Így valósítjuk meg a körforgásos gazdaságot

Az 1853-ban alapított Prinzhorn Group ma már Európában a piacvezetők közé tartozik az újrahasznosító-, csomagoló- és papíripari szegmensben. A cégcsoport egyik tagvállalatához, a Hamburger Recycling Hungary Kft. csepeli telephelyére látogattunk el, ahol beszélgetésünk elején arról kérdeztem Karczub Mária kereskedelmi vezetőt, hogy miként valósítják meg a körforgásos gazdaságot.

Karczub Mária
Karczub Mária, a Hamburger Recycling Hungary Kft. kereskedelmi vezetője

– A Hamburger Recycling Hungary Kft. cégcsoporton belüli feladata a Hamburger Hungária Kft. alapanyagellátása. A dunaújvárosi papírgyár szükségletének több mint felét cégünk szállítja. Hatalmas kapacitásának köszönhetően a papírgyár még akkor is importra kényszerülne, ha a hazánk teljes területén keletkező vegyes- és kartonpapír-hulladékot feldolgozná. A tőlünk beérkező papíralapanyagból Dunaújvárosban hullámpapírt készítenek, amelyből a szintén Prinzhorn Grouphoz tartozó Dunapack Packaging Kft.-nél különféle csomagolóanyagokat, dobozokat állítanak elő. Azok kikerülnek az ipar különböző területeire és a lakossághoz, majd ismét hulladékká válnak, mi pedig ezeket újra begyűjtjük. Cégcsoporton belül így valósul meg a körforgásos gazdaság.

Hulladékból értékes alapanyag

Honnan gyűjtik be a csepeli telephelyre érkező hulladékot?

– A legnagyobb mennyiség a lakosságtól származik. A Budapesten gyűjtött szelektív hulladékot (papír és műanyag) a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM Zrt.) teherautói szállítják a csepeli telephelyünkre, ahol azokat két válogatósorunk segítségével szelektáljuk. A papírsoron a nehezebb kartonokat gép válogatja, ezután a kollégáink kiveszik a különféle szemetet és a nem odavaló papírt. A maradék, értékes alapanyagot bálázzuk, majd a dunaújvárosi papírgyárba szállítjuk.

A műanyagsorról is kiválogatják kollégáink a szemetet, majd különválasztják a 2D-s (fólia) és 3D-s (PET-palack és különféle flakonok) műanyagokat egymástól. Válogatás és bálázás után ezeket újrahasznosításra értékesítjük.

Található telephelyünk Maglódon, Lőrinciben és Várpalotán is, amelyek jellemzően az ipar különböző területeire szakosodtak.

Vannak terveik a műanyaghulladékok újrahasznosításával kapcsolatban is?

– Jelenleg zajlik egy beruházásunk Lőrinciben, ahol olyan gépsort állítunk üzembe, amely minőség szerint válogatja a pántólószalagokat, amiket utána darálunk, és így már értékes alapanyagként értékesítünk a jövőben.

A július elsején induló koncessziós rendszerben hogyan képzelik el a jövőjüket?

– Cégünk továbbra is ugyanolyan szinten szeretné nyújtani a szolgáltatásait, mint eddig is, és sikeres együttműködésre törekszünk a koncesszorral, a MOHU MOL Zrt.-vel. Továbbra is azon partnereinkhez, ahol nagy mennyiségű papírhulladék keletkezik, kihelyezünk az optimális gyűjtésre szabott berendezést. Ezek lehetnek konténerek, illetve konténerre csatlakozható présfejek. Ezzel növelhetjük a hatékonyságot, gazdaságosságot, miközben a környezetünkért is többet teszünk, hiszen ritkábban kell elszállítani a hulladékot.

Biztonságos iratmegsemmisítés

A hulladékbegyűjtésen, válogatáson és értékesítésen kívül mással is foglalkozik a Hamburger Recycling Hungary Kft.?

– Maglódi telephelyünkön iratmegsemmisítési szolgáltatást is vállalunk, ahol a megsemmisítendő dokumentumokat daráljuk, amelyet utána a gép megkever, ezzel garantálva a visszaállíthatatlanságot. Ezt a szolgáltatásunkat a koncessziós rendszerben is működtetni fogjuk.

Cégcsoportunk számára kiemelt jelentőségű a környezetvédelem. Ennek jegyében épült a dunaújvárosi papírgyár erőműve, ahol elégetik az ott keletkezett nem felhasználható hulladékot, biztosítva ezáltal a gyár teljes energiaellátását, üzemeinkben pedig napelemeket is szeretnénk telepíteni. Tesszük mindezt egy fenntarthatóbb jövőért.

Csomor Zsolt