fbpx

A jövő csomagolástechnikáját kínáljuk partnereink számára

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 26.

Napjainkban mind többet hallhatunk a környezetvédelemről, a fenntartható gazdaságról, ami természetesen a csomagolóipar területén sincs másként. A Golden-Pack Hungary Zrt. olyan raklapövező fóliákat forgalmaz, amelyek nemcsak környezetbarátak, de alkalmazásukkal költségmegtakarítás is elérhető.

Új szintre emeli a raklapcsomagolást

A csomagolóipar kiemelt jelentőségű, ugyanis a megfelelő csomagolás hozzájárul ahhoz, hogy a legkülönfélébb termékek épségben eljuthassanak a gyártótól a felhasználóig. Természetesen a raklapokra helyezett termékek védelme is kiemelt jelentőségű, ami legegyszerűbben raklapövező fóliával valósítható meg. A Golden-Pack Hungary Zrt. erre nyújt kiváló megoldásokat. Beszélgetésünk elején arra kértem Homolya Péter elnök-vezérigazgatót, hogy mutassa be vállalkozásukat.

Homolya Péter
Homolya Péter, GPH Zrt.

– A Golden-Pack Hungary Zrt.-t 2012ben alapítottam, amely csomagolóanyagok és -gépek forgalmazásával, és részben gyártásával foglalkozik. Társaságunk legfőbb terméke a raklapövező- vagy más néven stretchfólia, amely megfelelő védelmet nyújt karcolások, nyomódások ellen, és könnyen alkalmazható.

Nemrégiben egy előadást tartott a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége által szervezett Közlekedéslogisztikai Konferencián, ahol egy környezetbarát termékükre hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mely termékről van szó, és mit érdemes tudni róla?

– A konferencián közel 200 logisztikai vezető, ügyvezető és döntéshozó előtt mutathattam be az egyik legfontosabb termékünket, az EcoFoil strechfóliát. Örömmel tapasztaltam, hogy a megjelentek igen nyitottak voltak a környezetbarát megoldásunkra. Az EcoFoil egy brand, amit én álmodtam és valósítottam meg, majd szabadalmaztattam is. Az EcoFoil nagyszerűsége abban rejlik, hogy a normál fóliáknál megszokott 23 mikron helyett mindössze 8–10 mikron vastagságú, miközben szakítószilárdsága azonos vagy jobb. És míg a hagyományos raklapövező fóliából egy tekercsre 180 méter fér, addig az EcoFoilból akár 500 méter.

Újgenerációs csomagolóanyag

Minek köszönhető az, hogy az EcoFoil a hagyományos strechfóliához képest lényegesen vékonyabb, mégsem gyengébb?

– Az EcoFoil egy innovatív fejlesztés eredménye, úgynevezett többrétegű fólia, amelynek előnyös tulajdonságait megfelelő anyagszerkezettel, anyagösszetétellel és gyártástechnológiával érjük el. Különleges kialakításának köszönhetően rásimul a raklapokra, a sarkoknál is kiváló védelmet nyújt, és akár téglát, sőt még terméskövet is csomagolhatunk vele. Jelenlegi portfóliónk 10-12 féle EcoFoil fóliát tartalmaz, amelyből kiválasztható az adott csomagolandó áruhoz a legmegfelelőbb. A fóliákhoz dobozcsomagoló gépeket, valamint raklapfóliázó gépet is forgalmazunk.

műanyag fólia strechfólia raklapövező fólia
Az EcoFoil strechfóliával 50–60% csomagoló anyag-súlycsökkenés érhető el

Három év alatt 350 tonnával kevesebb hulladék

Mitől környezetbarát az EcoFoil?

– Amint már említettem, a hagyományos raklapövező fóliákhoz képest lényegesen vékonyabb, miközben nagy szakítószilárdságának köszönhetően nem szükséges több rétegben alkalmazni, mint a már jól ismert strechfóliákat. Ezzel 50–60% csomagolóanyag-súlycsökkenés érhető el, ezért is mondhatjuk rá, hogy a normálhoz képest környezetbarát.

Azt szeretnénk elérni, hogy a partnereink tudatosan válasszák és használják termékeinket, amelyekkel nemcsak a környezetünkért tesznek, de mintegy 5–15% beszerzési költségmegtakarítást is elérhetnek. Nem beszélve arról, hogy az EcoFoil alacsonyabb tömege miatt kevesebb környezetvédelmi termékdíjfizetési kötelezettségük keletkezik.

raklap kő strechfólia raklapövező fólia
Akár köveket is csomagolhatunk EcoFoil raklapövező fóliával

Az ügyfeleink hulladékmegtakarítását pontosan dokumentáljuk, és minden évben kiállítunk számukra egy oklevelet, amelyen feltüntetjük, hogy hány tonna hulladéktól mentették meg bolygónkat. Az EcoFoil raklapövező fóliának köszönhetően az elmúlt 3 év során több mint 350 tonnával kevesebb hulladékkal terheltük a környezetünket.

Azt tapasztaljuk, hogy az emberek évről évre környezettudatosabbak, ami az értékesítési forgalmunkban is markánsan jelentkezik. Míg 3 évvel ezelőtt havonta 1–2 raklapnyi EcoFoilt értékesítettünk, napjainkra ez 2–3 kamionnyira növekedett, és mintegy 700 elégedett ügyféllel büszkélkedhetünk.

Hamarosan komposztálhatósterchfólia egészíti ki a portfóliót

Az EcoFoil strechfólián kívül más innovatív, környezetbarát terméket is forgalmaznak?

– Legújabb fejlesztésünk ugyan a hagyományoshoz hasonlóan 20 mikron vastagságú strechfólia, viszont kukorica alapanyagból készül, és iparilag komposztálható. Ez a termékünk legkésőbb júliustól egészíti ki az eddigi portfoliónkat.

Környezettudatos csomagolóanyagainknak köszönhetően partnereink hozzájárulhatnak a fenntartható környezet megvalósításához, és bízunk benne, hogy a jövőben további újabb fejlesztéseinkkel is óvhatják bolygónkat.

Csomor Zsolt