fbpx

Szükségük van logisztikai infrastruktúrára

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 13.

Több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást a fényeslitkei intermodális terminál beruházója, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. három térségi önkormányzattal.

A terminál egyik átrakodója
A konténeres forgalom átrakodása most még az elsődleges az októberben átadott terminálban (fotó: East-West Intermodális Logisztikai Zrt.)

Kereskedelmi és logisztikai létesítményekkel segítik a vállalkozásokat

Tálosi János, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy Döge, Fényeslitke és Komoró közigazgatási területeit érintő leendő ipari terület kialakítása érdekében módosítják a három nagyközség településszerkezeti és szabályozási tervét.

A cél az, hogy egy adott koncepció alapján, egységes szabályozással jöjjön létre olyan terület, ahol például helyet biztosíthatnak más betelepülni szándékozó vállalkozások számára, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására.

A beruházásra betelepülő cégek számára jelent majd könnyebbséget, hogy minden feltétel adott lesz, és nem kell saját beruházásban kiépíteni például a működésükhöz szükséges logisztikai infrastruktúrát.

A legmodernebb szárazföldi intermodális terminál

A tavaly októberben adták át Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén. A több mint 30 milliárd forintos beruházással létrehozott központ elsődleges funkciója, hogy átrakodják az ide beérkező vasúti szállítmányokat az Európában használt 1435 milliméteres nyomtávú vasúti kocsikról az Ukrajnában, Oroszországban és számos ázsiai országban használt 1520 milliméteres nyomtávra, illetve kamionokra.

Az átadás óta elsősorban konténeres gabonaforgalmat bonyolítanak a terminálon, az ömlesztett áruk átrakásához szükséges gépek beüzemelése pedig folyamatban van.

Gigapark és logisztikai központ – szükség van a gazdasági társaságok fejlődéséhez a beruházásra

Nagy szükség van a tervezett ipari park létrehozására, a térség fejlesztéséhez ki kell szolgálni a gazdasági társaságokat, szükségük van ilyen területekre és logisztikai infrastruktúrára – mondta Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

A tervek szerint a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, mérete meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét.

Forrás: MTI