fbpx

Smart Dash – a Scania új innovációja

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 15.

A Scania járműintelligencia és biztonsági funkciók új generációját vezette be teherautóihoz és autóbuszaihoz. Ezek, minden új Scania járműben elérhetők. A legújabb frissítés új elektromos architektúrát, digitális műszerfali interfészt, távdiagnosztikát, testre szabható digitális szolgáltatásokat, OTA (Over-The-Air) szoftverfrissítéseket, továbbfejlesztett Scania Navigációt és továbbfejlesztett biztonsági funkciókat tartalmaz.

A vezetőfülke személyre szabásának végtelen lehetőségén túl a Smart Dash egyben a fokozott kommunikáció és digitalizáció eszköze is a teherautón belül és körülötte. A Scania teherautók, autóbuszok mostantól mindennel szorosan integrálhatók, a flottakezelő rendszertől a tényleges vezetési környezetig és a felhőalapú szolgáltatások soráig a nagyobb biztonság, üzemidő és termelékenység érdekében. A változtatások lehetővé teszik a Scania számára, hogy megfeleljen az új EU általános biztonsági előírásoknak és a kiberbiztonsági jogszabályoknak, amelyek 2024 júliusától Európa-szerte kötelezővé teszik a különféle biztonságorientált funkciókat és rendszerintegritási szabványokat a nehéz haszongépjárműveken.

Scania
A Scania célja az, hogy a lehető legjobb élményt kínálja a sofőröknek

A frissítéseket egy új elektromos rendszer-architektúra és egy nagy teljesítményű számítástechnikai rendszer hajtja, amely hatalmas mennyiségű adat kezelésére képes, gyorsabb diagnosztikával és erősebb kiberbiztonsággal. A Scania új érzékelő-platformot mutatott be, amely a rövid hatótávolságú radarokat, frissített távolságérzékelőkkel és kameratechnológiával kombinálja a vezetőtámogató rendszereinek fejlesztése érdekében. Ez a legújabb frissítés, ütközésre figyelmeztető rendszer bevezetését is jelenti a jármű elején és hátulján, míg az oldalsó ütközési rendszert továbbfejlesztették.

A Scania célja az, hogy a lehető legjobb élményt kínálja a sofőröknek és gondoskodjon arról, hogy az új technológia mindig támogassa őket.

Ezzel a fejlesztéssel olyan digitális és összekapcsolt spektrumot nyitott meg a cég, amely a járművezetők, valamint a flottatulajdonosok és flottamenedzserek javát szolgálja. Az intelligens és biztonságos járművek nagyobb termelékenységet, kevesebb balesetet és a sofőrök számára komfortosabb munkakörnyezetet eredményeznek.

A Smart Dash a Scania következő generációs navigációs alkalmazásával is fel van szerelve, amely képes feldolgozni a valós idejű hely- és forgalmi adatokat, hogy segítse a járművezetőket és a flottamenedzsereket, hogy az aktuális körülmények alapján döntsenek az útvonalról.