fbpx

Minőségromlás a magyar rakodólap piacon!

Írta: - 2023 április 26. -Hirdetés

A rakodólap piac elmúlt negyedévi nehézségeiről beszélgettünk Járik Tamással, a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. faipari divízió vezetőjével, az EURO rakodólapok magyarországi védjegyoltalmi és minőségellenőrzési vezetőjével.

Járik Tamás
Járik Tamás, a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. faipari divízió vezetője

Elmondaná a 2023. évi első negyedéves tapasztalatait az Euro raklapok helyzetéről?

A gyártási és javítási számokból kiindulva a 2022-es év az Euro raklapok tekintetében egy termékeny év volt. A szektor csak részlegesen szenvedte meg a faanyag és a fém hiányát, de ezzel szemben a 2023-as év eleje lesújtó adatokat produkált, még a járvány idején is jobbak voltak a mutatók.

Mit lehet tudni ennek okáról? Ismét az alapanyaghiány az oka?

A magyar üzemek által gyártott raklapok önköltségi ára is magasabb, mint az Ukrajnából beszállított termékek árai. Sok magyar felhasználó költségcsökkentés miatt az olcsóbb ukrán raklappal dolgozik. Ezek a termékek többnyire gyengébb minőségűek, melyek nem feltétlen felelnek meg a szabvány előírásoknak. Ez az oka annak, hogy jelentős minőségromlás indult el a magyar piacon. Ez elég lesújtó a szektorra nézve, mivel a raklapok jó minősége elengedhetetlen a funkciójukat tekintve.

Mivel a Magyarországon előállított és javított raklapok minősége régió szinten a legjobb, eddig a magyar piacra mindig a kiváló minőség volt jellemző. (Például az olasz piacon nem szívesen dolgoznak más ország termékével, de a magyar raklapot a minősége miatt beengedik az országba, ezen kívül más szomszédos országok is használják raklapjainkat.)

Hogyan tudják kezelni a helyzetet, mi lehet a megoldás?

Sajnos az ukrán raklapok rengeteg munkát adnak nekünk, sokat ki kell vonnunk a forgalomból. Ahogy korábban is említettem az olcsó raklap általában gyengébb minőséget takar, a raklapok zöme nem felel meg a szabvány előírásainak, emiatt hamar törnek. Kevesen gondolnak bele, hogy egy raktárban vagy áruházban, ahol polcrendszeren tárolják az árut, egy rossz minőségű raklap akár emberéletet is veszélyeztethet. Másik probléma, hogy a raklapon tárolt áru a raklap törése miatt sérül. A helyzet megoldása szerintem a körültekintő és a szabványnak megfelelő rakodólap beszerzés, valamint a magyar gyártókkal és javítókkal való jövőbeni üzleti partnerség. Ez hosszú távú gondolkodás. Lehet, hogy az ország határain kívül jelenleg olcsóbb a raklap, de ez tiszavirág életű, addig a hazai ipar teljesen tönkremegy vagy eladósodik. Az ukrán rakodólapokon kívül időről időre megjelennek a lengyel raklapok, de zömében rossz minőségük miatt pár hónapnál tovább már nem kérnek a magyar felhasználók raklapot a lengyel üzemektől. A lengyeleket kb. húsz évvel ezelőtt kizárták a rossz minőség miatt az engedély kiadás jogköréből, ezért más országok vasúttársaságaihoz vagy ellenőrző szervezeteihez fordulhatnak engedélyért a faüzemek. A lengyelek a mai napig nem adhatnak ki saját engedélyt.

A figyelmes beszerzés mellett elengedhetetlen az oktatás, valamint szakmai segítségnyújtás a rakodólap felhasználóknak, akik már „ráfutottak” ezekre a beszerzésekre.

Raklapok
Egy rossz minőségű raklap akár emberéletet is veszélyeztethet

Tudna bővebb tájékoztatást adni a szolgáltatásukról?

2019 év elején dolgoztuk ki azt az oktatási formát, melyet a rakodólap felhasználó telephelyén, a raktárban, interaktív módon tartunk meg. Az előző év tapasztalatai alapján a tárgyalóteremben tartott kivetített oktatások nem hozták meg a várt eredményeket. Ezzel szemben, ha a logisztikában dolgozók meg tudják fogni, élőben látják a raklapot, úgy az általunk közölt információkat a munkája során fel tudja használni; ezt a számos pozitív visszajelzés alapján tudjuk. Van olyan multinacionális cég, amely egy évben többször is kéri az oktatásunkat, hogy az új dolgozóit vagy a régi dolgozók gyakorlati tudását felfrissítse a csererendszerről és a nem megfelelő rakodólapok hatékony kiszűréséről.

Hogyan lehet igényelni az oktatást?

Az oktatást személyesen nálam is lehet igényelni. Mindig ragaszkodom a személyes beszéléshez, meghallgatom az adott problémákat, így személyre szabottan a vállalat igényeihez tudom igazítani az oktatást. Cégünk elérhetősége www.mavrec.hu, engem közvetlen kereshetnek a [email protected] email címen.

Köszönöm, hogy megosztotta velünk a raklap piaci helyzetét.

MÁV-REC