fbpx

Nagyot esik a gázolaj ára, de a benziné még nagyobbat

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 25.

További üzemanyagár csökkenésre számíthatunk a héten a kutakon: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 11 forinttal csökken szerdától, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal kell kevesebbet fizetnie a kereskedőknek.

Közúti szállítás, kamion
Tovább segíti a fuvarozókat a kedvezően alakuló olajár (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

600 forint alatt tankolhatunk szinte már az összes kúton

A héten még mindig csökkennek a hazai üzemanyagárak, melyet hatására a hét közepétől várhatóan a benzin és a gázolaj átlagára jóval 600 forint alá eshet a kutakon, vagy ahol még nem így alakultak az árak, ott is alá fog bukni.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 70 forintot, gázolajnál ugyanez az érték durván meghaladja a 210 forintot.

Az itthon kedvezően alakuló folyamat mögött az áll, hogy egy hét alatt a 90 dollárt közelítő Brent hordónkénti olajár zuhant, most a 82-83 dollár között ingadozik.

Brendt olajár alakulása, grafikon
A Brent olaj hordónkénti ára közel 6%-ot esett egy hét alatt (forrás: holtankoljak.hu)

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 594 Ft/liter;
  • gázolaj – 576 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 583 forint magasában fog beállni, a gázolaj literje viszont marad 568 forint.

Utoljára pénteken változtak az árak, akkor is csökkent a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi, ezáltal a fogyasztói ára is.