fbpx

Lehet fenntartható, de mégis elegáns egy csomagolás?

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 25.

A Hungaropack Student Csomagolási Diákversenyen, majd a WPO WorldStar Student Awards-on is elismerő oklevelet szerzett fenntartható csomagolástervével.

Lagzi Kata

Tervezőgrafikus alapdiplomámat a METU-n szereztem, csomagolástervezés specializációval. Jelenleg tervezőgrafika mesterképzésemet is ugyanitt tanulom, betűtervezés, tipográfia specializáción. Munkásságomat jellemzi a fenntarthatóság, a dinamika, de egyszerre a finom illusztrációk is. Nem tudok egyszerre egy dolgot csinálni. Amint belefogok valamibe, az inspirálni kezd egy másik, újabb kihívás kipróbálására. Legyen az egy új irány, amibe bele kell tanuljak, egy új technika, amit ki szeretnék próbálni, vagy egyszerűen csak egy régi munkám új szemszögből való átalakítása. Így van ez egy-egy tervezési folyamatnál is nálam, ugyanis amint elkezdek tervezni, mondjuk egy csomagolást, hirtelen kinyílik előttem a világ, és beindul az agyam kreatív része. Ezt olyankor szinte érezni lehet. És nem állok meg: rendben, legyen csomagolás. De akkor legyen hozzá egy kis arculat is. Kicsi?! Akkor már miért nem nagy? Hirdetések? QR-kód? Mit nyisson meg? És csak áramlanak az ötletek, és alkotni kezdek, mintha nem lenne holnap. Természetesen ilyenkor észszerűen ki kell tudjam szűrni, hogy mi az, ami belefér a határidőbe, mi az elengedhetetlen és mi a megvalósítható. De a maradék ötleteimet sem hajítom ki, félreteszem őket.

Az alapképzésemet (is) a Budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem, tervezőgrafika szakon. A harmadik félévben specializációt kellett választanunk: én a csomagolástervezés mellett döntöttem, ami rengeteg ajtót nyitott ki előttem. Úgy gondolom, hogy az egyik legösszetettebb része a grafikai tervezéseknek. Elengedhetetlen a térlátás, az anyagismeret, a komplex látásmód.

A családom kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, így amikor megkaptuk az egyik csomagolástervezésifeladatunkat, miszerint zero waste állateledel csomagolást kell tervezzünk, úgy éreztem, hogy hazai pályán vagyok. A konzulensemmel, Tóth Judittal (Judy) elkezdtünk kísérletezni. Hullámos papagájeleségcsomagolást készítettem, ami a madarak számára ehető, magvakból és fűből préselt papírból készült. A nyomtatás során a költséghatékonyságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva, kétszínnyomást használtam. A design pedig letisztult, egyszerű formákat ábrázol lényegre törően, és terveztem mellé egy logotípiát is. A csomagolás tetején egy beépített papírkanál is található, mely a perforáció mentén könnyedénletéphető és a rajta bejelölt méretékekkel egyszerű adagolást biztosít.

Madarak számára ehető magvakból és fűből készült a hullámos papagáj eleségcsomagolása

A Paradise madáreleség a 2022. évi Hungaropack Student Csomagolási Diákversenyenelismerő oklevelet szerezett, majd innen továbbjutva a WPO WorldStar Student Awards-on szintén Certificate of Recognition elismerést kapott a munkám. A híres Stühmer csokoládénak a pályázatára készült csomagolásterveimen a csoki „forrását”, a kakaóbabokat szerettem volna megjeleníteni. Élénk színeket, fényes fóliát és dombornyomást használtam.

Az elkészült csokoládécsomagolásokat egy pop-up gyűjtőcsomagolásban helyeztem el, mely témájában szintén a kakaóbab lelőhelyét, a dzsungeleket ábrázolja. Így egytömött, sűrű, sejtelmes hangulatot ad vissza. Ez a munkám inspirálta a diplomámhoz a pop-up ötletét. A feladatban Brittnek Andrea, a METU Tervezőgrafika BA/MA mesteroktatója és Graphic Design BA/MA szakvezetője, a Csomagolástervezés specializáció vezetője volt a konzulensem. Az ő széles körű látásmódja, kifinomult grafikai érzéke és környezettudatosságra való törekvése segítette a BA diplomamunkám körvonalazódását, mely a Zöld Föld pop-up könyv –környezettudatosság gyerekeknek című könyv lett.

Ízelítő a könyvből: „Tudod, hogy mit jelent az ökológiai lábnyom, vagy hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot? Szerinted az autó, vonat és repülő közül melyik a legkevésbé környezetkárosító közlekedési eszköz? Mit gondolsz, miért akkora baj, ha kidobjuk az ételmaradékot? Többek között ezekre a fontos kérdésekre is választ ad a Zöld Föld pop-up könyv, miközben megtapinthatók az érdekes felületek, kipróbálhatók a mozgó pop-up elemek, 6 fejezeten és 26 oldalon keresztül. Olyan fontos témák kaptak helyet a könyvben, mint a víz védelme, azélelmiszerpazarlás vagy a megújuló energia. Munkám célja a fenntarthatóság és környezetünk védelmének megismertetése a fiatalabb korosztállyal is.”

Rengeteg kísérletezés, nyomtatás, lézervágás és ragasztás után elkészült a könyv, mellyel abban az évben, 2022-ben METU Best Of Diploma díjat nyertem el.

Egy feladat keretén belül a sportitalokat is gyártó magyar cég, az r•water absolute live és absolute lifestyle termékeit alkottam újra. A cél egy fiatalos, lendületes, élénk színű címke és logó létrehozása volt, mely mozgásra serkenti a vásárlókat.

Természetesen tervezőgrafikusként a csomagolások mellett tervezek logókat, arculatokat, nyomtatott, illetve digitális munkákat is. Úgy gondolom, hogy a szakmánk kifejezetten sokrétű, rengeteg megközelítése létezik egyegy „problémának”. Jelenleg mesterképzésen betűtervezésre, tipográfiára specializálódtam, amely szintén egy izgalmas problémákra reflektáló területe a grafikának. Elengedhetetlennek tartom a szépen, olvashatóan elrendezett szöveget egy-egy munkán, kifejezetten egy csomagoláson. Szeretném kamatoztatni az itt megszerzett tudásomat, és hű maradni a világnézeteimhez. Ha nem is feltétlenül környezetbarát, de legalább környezetkímélő munkát tudok kiadni a kezemből, azszámomra már fél siker. Brittnek Andi gondolataival élve – ha már be kell csomagolnunk a termékeket (márpedig be kell), akkor azt legalább csináljuk fenntarthatóan!

CÍMKÉK