fbpx

Hulladékgazdálkodás területén sokat halljuk majd a MOHU nevet

Írta: Csomor Zsolt - 2023 január 23.

A hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cég neve MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. A társaság élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta a MOL-Csoportnál dolgozik. A MOL intézményi alvállalkozói pályázat útján keresi, azokat a partnercégeket, amelyekkel együtt tudnak dolgozni a koncesszió megvalósításán.

petpalack

1998 óta dolgozik a MOL-nál a MOHU vezérigazgatója

A koncesszió nyári bejelentése után a MOL Zrt. intézményi alvállalkozói pályázaton keresztül keresi a koncesszió megvalósítására a partnercégeket. Lefolytatták továbbá a 2024. január 1-vel induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását. A MOL a visszaváltási rendszerben kulcsszereplő italpalackozók és kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségeivel együttműködésben készül a rendszer bevezetésére és a visszaváltó automaták 2023-ban induló telepítésére – olvasható az MTI hírei között. A vállalat jelezte azt is, hogy megkezdték a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről. A tervek szerint a MOHU a jövőben több száz alkalmazottat foglalkoztat majd. A társaság élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta a MOL-Csoportnál dolgozik.

Megduplázódhat a települési hulladék újrahasznosítási aránya

A MOL Zrt. egyebek mellett vállalta, hogy a következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

Vállalták azt is, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi 32 százalékos újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkentik a jelenlegi 50 százalékról.

A MOL jelenleg is évi 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, az újonnan létrehozott MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azonban évente mintegy 5 millió tonna lakossági és intézményi, vállalati, vegyes és elkülönített hulladék begyűjtésének és kezelésének megszervezésért felel a jövőben.