fbpx

Bővít és automatizál a hazai kerékpárgyártó vállalat

Írta: Csomor Zsolt - 2023 január 22.

Az ország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. 750 millió forintos beruházást hajt végre. A fejlesztés során első ütemben egy automatizált raktárcsarnokot építenek, azután pedig új kerékgyártó gépeket állítanak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében.

Logisztikai komplexum építése

A társaság eddig 8000 m2-en tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, azonban a megváltozott szállítási folyamatok nem biztosítják a folyamatos gyártáshoz szükséges alkatrészek határidőre való beérkezését. Emiatt a Neuzer Kerékpár Kft. a projekt keretében bővíti raktárkapacitást. Saját tulajdonú telken, a vállalat gyártóbázisának szomszédságában egy raktárcsarnok épül magasraktáras kialakítással 1820 m2-en, 4560 szabványos raklapkapacitással – olvasható a társaság közleményében.

épület csarnok
Képek forrása: Neuzer Kerékpár Kft.

A magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer és automata, intelligens raktári irányító- és nyilvántartó rendszer kerül. Az új raktárban alkatrészeket tárolnak majd, az anyagmozgatást egy automata- és egy félautomata forgóvillás targonca segíti.

Eszközparkfejlesztés

A beruházás keretében a Neuzer Kerékpár Kft. a gyártásban  egy 370 m2-es gyártóterületen alakít ki három kerékfűző- és két kerékcentírozó gép beállításával egy speciális elektromos kerék gyártórészleget. A gépsor napi 800 kereket tud elkészíteni minimális emberi beavatkozással, és az elektromos kerékpárokhoz szükséges 8 cm széles felnis kereket is képes kezelni. A teljesen automata centírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik.

épület csarnok

Napelem

A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelemes rendszert telepítenek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100%-át biztosítja. A beruházás 2023 szeptemberében fejeződik be és 18 új munkahelyet teremt. Első ütemben a raktárcsarnok épül fel, és a tervek szerint a közeli jövőben alakítják át a raktár melletti gyártócsarnokot és az emeleten a bemutatótermet is.