fbpx

E-matrica: elvesztetted a fonalat? Itt mindig lekérdezheted

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 21.

…miután az útdíj-szolgáltató online e-matrica-lekérdező felületet indított.

Van-e és ha igen, milyen?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. internetes oldalán egy adott rendszámra érvényes autópálya-matricákról lehet tájékozódni. Az oldal segítségével bárki megnézheti, hogy egy adott rendszám a lekérdezés időpillanatában rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával, és ha igen, milyennel. Az adatok a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából érkeznek, amely teljes körű információt tartalmaz a hazai díjköteles utakra történt matricavásárlásokról. Fontos újdongás, hogy a lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától, helyétől, vagyis attól, hogy a matricát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein (üzemanyagkúton, neten, SMS-ben vagy mobilapplikáción) keresztül vették meg. Ha valakinél a rendszer nem talál az adatbázisban érvényes e-matricát, a felületről egy kattintással el lehet jutni a társaság értékesítési felületére, ahol az úthasználó meg tudja vásárolni a szükséges úthasználati jogosultságot.

autópálya

7 millió járműre 25 ezer kérdés

Hogy mennyire indokolt volt ez az átfogó tájékoztatási szolgáltatás, arra az is igazolás, hogy az autósok, sofőrök tavaly nagyjából 25 ezer alkalommal kérdeztek rá e-matricák érvényességére.

A telefonos ügyfélszolgálatra érkező hívások közül minden ötödikben az adott járműre érvényes autópálya-matricáról érdeklődnek az ügyfelek.

Éves szinten mintegy 15 millió darab e-matricát vásárolnak a közlekedők körülbelül 6,5-7 millió járműre. A megvásárolt autópálya-matricák legnagyobb részét személygépjárművekre (D1 díjkategória) veszik az úthasználók, nekik jelentheti a legnagyobb segítséget az új szolgáltatás.

(forrás: vezess.hu)