fbpx

Nemcsak áldás, rémálom is a drón – ha rajokban támad

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 22.

A hadi logisztika vérfagyasztó, professzionális kíméletlensége mutatkozik meg abban a fegyverrendszerben is, ami ellen egyelőre nincs is védelem…

 

Öngyilkos berepülők

A gyalogosok és harckocsizók legrosszabb rémálmaként aposztrofálja a Portfolio azt a fegyvert, amit nemrég mutattak be egy USA-beli hadiipari show-n. A TRX rövidítéssel fémjelezett robotharcjármű egyszerre több tucat öngyilkos drónt képes indítani a kijelölt célpont felé, mely támadás kivédésére jelenleg nincs még hatékony eszköz. Ilyen fegyverrendszerek kifejlesztésére az Egyesült Államok mellet Kína, Oroszország és Izrael is futtat projekteket. A kamikaze- vagy öngyilkos drónok önálló célkeresésre képes bombák, melyek akár huzamosabb ideig a célterület fölött keringenek a levegőben, mielőtt egy végső manőverrel becsapódnak a kijelölt célpontba. Ellentétben a hagyományos bombákkal, ezek az eszközök képesek lehetnek akár kitérő manőverek elvégzésére is, amivel megnehezítik az elhárításukon dolgozó légvédelem munkáját.

 

dróntámadás
Tévedhetetlen pontos, kivédhetetlen hatékonyság: drónok támadása egy katonai jármű legénysége ellen

 

Rajokban is jöhetnek

Az egyelőre ellenállhatatlan hatékonyság másik tényezője, hogy elméletileg hatalmas, akár több tucat ilyen drón is egyszerre támadhat meg egy célpontot. Ráadásul olyan célpontot is, ami hagyományos eszközökkel, de még akár a legjobban kiképzett kommandósokkal is megközelíthetetlen. A drónrajok kivédésére a komplex és korszerű légvédelmi rendszer sem képes.

 

Megkeresi, megöli, majd hazatér

A fejlesztések egy másik iránya a miniatűr vadászdrón, ami képes felkutatni és semlegesíteni a célt, majd visszatérni a kezelőhöz. Az ilyen drónrajokat kiválóan lehetne használni katonai, politikai vagy más befolyásos személyek likvidálásához, akár teljesen észrevétlenül. E technológia szoftveres alapja a mesterséges intelligencia, amelynek a mezőgazdaságtól a logisztikán át a hírhamisításig sokféle alkalmazása már működik. Szerencsére az ilyen fegyverrendszerek fejlesztése még igencsak gyerekcipőben jár, de a kamikaze-drónrajokkal zajló kísérletek már haladó fázisban vannak.