fbpx

Amire valóban szükség van a raktárban

Írta: Csomor Zsolt - 2023 december 15.

Az SSI SCHÄFER Kft. és a BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszéke közös szakmai napot tartott Budapesten, ahol a vendégek megismerhették, hogy adott raktári környezethez hogyan illeszthetők az általános, félautomatizált és automatizált megoldások, valamint hallhattak előadást a folyamatmenedzsmentről is.

SSI Logimat – kisáruk raktározása és komissiózása egy rendszerben

A szakmai nap helyszínén, a Budapesti Műszaki Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékén (BME ALRT) dr. Bóna Krisztián tanszékvezető, egyetemi docens és Kardos Péter az SSI SCHÄFER Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, amit igazán informatív és hasznos előadások követtek.

előadás SSI Schafer

Németh Csaba, az SSI SCHÄFER Kft. CAD-tervezője a Logimat vertikális tárolóautomatáját mutatta be. A Logimat tulajdonképpen egy túlméretezett fiókos szekrényhez hasonlítható, kétsoros tálcákkal. A két sor között egy emelő található, amely az egyes tálcákat kihúzza, majd a kezelőnyíláshoz mozgatja. Minden tálca külön-külön megtölthető rekeszekkel, kartondobozokkal, de elválasztás nélkül használható a Logimat.

A vertikális tárolóautomatával jelentős hely takarítható meg, hatékonyan kihasználható vele a raktárépület magassága, ráadásul csökkenthető az „utazási” idő aránya, minimalizálódik a kiszedési hiba. A Logimat lehet egyedi vagy sorolható, és igény szerint bővíthető.

A Logimat paraméterei

  • nyolc modellszélesség 1825–4025 mm között,
  • háromféle tálcamélység (625 mm, 815 mm, 1323 mm),
  • gépmagasság 2,45 m-től 23,85 m-ig,
  • hasznos gépterhelés 60 tonna,
  • hasznos tálcaterhelés akár 700 kg,
  • magasságra optimalizált tárolás 25 mm-es osztással,
  • standard megoldás akár négy kiadónyílással.

Új raktári állványrendszer a RAFI Hungaria Kft.-nél

A RAFI Hungaria Kft. 2021 augusztusában kereste meg az SSI SCHÄFER Kft.-t egy új raktári állványrendszer kivitelezésére. Az egyeztetés és tervezés után végül egy raklapos állványrendszer, háromszintes polcos-galériás állványrendszer, teherlift és Logimat tárolóautomata beépítése kezdődött meg 2023 januárjában – ismertette a projektet Rőth András CAD tervező (SSI SCHÄFER Kft.).

Az SSI SCHÄFER szakembereinek munkáját nehezítette, hogy a meglévő állványelemeket is fel kellett használni az új raklapos rendszerben, az elbontott R4000 polcos állványokat rá kellett építeni az új R3000-as kétszintes polcos-galériára. Emellett a magnezitpadló miatt rozsdamentes dübeleket és szigetelő beilaglemezeket kellett alkalmazni. A nehézségek ellenére az SSI SCHÄFER a teljes rendszert átadta 2023. március végére..

Közös projekt a Hungaropharma Zrt.-vel

Palasik Márton, az SSI SCHÄFER Kft. automatizációs üzletágvezetője ismertette a Hungaropharma Zrt.-vel való közös projektjük harmadik ütemét, amely keretében egy magasraktár valósult meg a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatnál.

Az adatelemzés, anyagáram- és területmeghatározás, valamint a részletes folyamattervezés után kezdődhetett a kivitelezés, amely gördülékenyen zajlott, és határidőn belül elkészült.

A magasraktár paraméterei

  • önhordó DD acélszerkezet,
  • 18 516 lokáció,
  • három darab SSI EXYZ felrakógépek, DD kivitelben,
  • raklapos szállítópálya és raklap lift,
  • PLC-programozás
  • SAP EWM MFC-rendszer,
  • gyors-, és tűzgátlókapuk és
  • OxyReduct® tűzvédelmi rendszer.

Az optimális tűzvédelmi rendszer

A Hungaropharma Zrt.-nél is alkalmazott OxyReduct® tűzvédelmi rendszer tökéletes megoldás a különféle logisztikai rendszerekhez, automatizált raktárakhoz.

A tűz létrejöttének alapfeltétele az oxigén, hő, gyújtásforrás és egy éghető anyag. Amennyiben ezek közül bármelyik hiányzik vagy nem megfelelő módon áll rendelkezésre, nem alakul ki tűz, vagy hamar kialszik – hívta fel a figyelmet előadásában Dian István projektosztály vezető.

Az OxyReduct® tűzvédelmi rendszer alapelve az oxigénredukció, mely során nitrogén bevezetésével az oxigéntartalom csökkenthető, és egy bizonyos szinten tartható. Ilyen légkörben pedig lehetetlen a tűz kitörése. Az OxyReduct® előnye a logisztikai területen, hogy nincs tűzveszély és oltóanyag okozta kár. Továbbá nincs szükség füstelvezető szellőzőre, ezáltal több raklapot tárolhatunk a helységben.

Az előkészületek jelentősége

Kiss Ádám, a BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék mérnökségvezetőjének köszönhetően a vendégek betekintést nyerhettek a teljes folyamatmenedzsmentbe, tervezési és kivitelezési szemszögből egyaránt egy gyógyszeripari vállalat raktári rendszerének bemutatásán keresztül. Kiss Ádám előadásában kihangsúlyozta, hogy a raktári rendszer kialakítása során kiemelt szerep jut az előkészületek számára egy automata raktár kivitelezésénél.