fbpx

Gyorsabban és biztonságosabban a polcsorok között

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 10.

Lenze a LogiMAT-on mutatta be a modern polckiszolgáló berendezések teljes automatizálására irányuló megoldását


A Lenze komplett automatizálási megoldáscsomagot nyújt raktári felrakógépekhez.

 

Nagyobb berendezésteljesítmény, csökkentett üzembehelyezési idők és alacsonyabb energiafogyasztás, ezek a raktári felrakógépek következő generációjával szemben támasztott lényegi követelmények. A Lenze ezek teljesítésére komplett megoldás-csomagot dobott piacra. Az új automatizálási megoldás intelligens hardverből és szoftverből áll és pontosan a modern polckiszolgáló berendezések követelményeihez lett igazítva, kifinomult biztonsági funkciókkal rendelkezik, egyszerűsíti a mérnöki tervezést, és növeli a berendezés rendelkezésre állását. Előnyei: növekvő termelékenység, csökkenő energiafogyasztás és a rendelkezésre álló tér logisztikai feladatokra való jobb kihasználása.

A mozgató- és emelő meghajtás, valamint a teherfelvevő egység tengelye vezérlését a mozgásszabályozó, mint központi egység veszi át. A raktári felrakógép gépmodulja a Lenze FAST elnevezésű szoftver-eszköztárából lett integrálva. Ez irányítja a raktári felrakógép összes funkcióját. Ahogy a FAST összes szoftvermoduljára, erre is érvényes: programozás helyett paraméterezés. A Graphical User Interface (GUI) segítségével működő intuitív felhasználó-irányító és a raktári felrakógép előkészített vizualizálása megkönnyíti a teljes mérnöki tervezési folyamatot.

Ezen túlmenően a hasznos terhek integrált online-azonosításával a szervo szabályozó elővezérlése automatikusan és dinamikusan igazítható a raktári felrakógép üzemeltetése során állandóan változó terhekhez. Segítségével csökken a kilengési hajlam és a teherfelvevő egység gyorsabban éri el a pontos pozícióját.

Az áthaladási teljesítménnyel szemben támasztott magas elvárásoknak megfelelően a raktári felrakógép kilengésének megszűnése előtti minden másodperc lényeges. A Lenze ezért speciális funkciót vezetett be a raktári felrakógépeknél: a tisztán szoftveralapú szabályozástechnika ellenimpulzusokkal csökkenti az elővezérlést követően még fennmaradó oszlopkilengést. Mivel csökkentett mértékű az oszlopkilengés ezért gyorsabban cseng le, a teherfelvevő egység teleszkópja gyorsabban nyújtható ki. Ez tovább növeli a raktári felrakógép termelékenységét.

A biztonság vonatkozásában a raktári felrakógép szempontjából azonnal felmerül, hogy miképpen viselkedik a vezérlés a hálózat kiesése esetén. A Lenze kifejlesztett egy vezérlést a meghajtásokhoz hálózatkiesés esetére, amely a hajtások vezérelt nyugvópontra vezetését jelenti a mechanikus fék azonnali bekapcsolása nélkül. A rendszer 5 milliszekundumnál rövidebb időn belül ismeri fel a hálózatkiesést, kapcsolja le a lehetséges energiafogyasztókat, és vezérli a meghajtást generátoros üzembe. Így lehetőség van a raktári felrakógép kinetikus energiájának felhasználására és a szervo szabályzó közbenső körében való tárolására mindaddig, amíg a raktári felrakógép mozgási energiája ki nem merül. Csak ezt követően aktiválódnak a fékek. Előnyei: A csökkenő súrlódás miatt csökkenő mértékű kopás.

 

A hajtásba integrált biztonságtechnika és a biztonságos, ethernet-alapú terepbuszok képezik a polcsorok között működő gép mozgásvezérlése modern biztonsági koncepciójának alapját. Így a polckiszolgáló berendezés minden biztonságra irányuló funkciója megoldható vele együtt mozgó biztonsági vezérlés nélkül.

A termelékenység a rendelkezésre álló logisztikai tér optimális kihasználását is jelenti. Ezért megéri lecsökkenteni a sorok végén levő puffer-teret a tárolóhelyek javára. Ez a sebesség pozíciótól függő biztonságos felügyeletének köszönhetően lehetséges. A Lenze a sor végéhez közeledve folyamatosan csökkenti a mozgató meghajtás sebességét.

A megoldási csomag – végül, de nem utolsó sorban – lényegesen javítja az energiahatékonyságot. Az emelő meghajtás visszanyert energiáját vagy a mozgató meghajtás visszanyert energiáját használja fel a teherfelvevő egység emeléséhez vagy a mozgató meghajtás gyorsításához.

A mozgató és emelő meghajtás energiahatékony, intelligens koordinálása a Lenze FAST raktári felrakógép gépmoduljába van integrálva. A megoldáscsomaghoz hozzátartozik még egy új hálózati visszatáplálási technológia, amely csekély mérete és kis tömege miatt a raktári felrakógéppel együtt mozgó kapcsolószekrényben való alkalmazásra van predesztinálva. Megtakarítási potenciál: akár 30 százalék.

www.lenze.hu