fbpx

Vírusokat és baktériumokat elpusztító csomagolóanyag

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 22.

Magyarországon elsőként alkalmaz vírusellenes és antibakteriális védőlakkot a Box Print-FSD Packaging Kft. A lakk a csomagolóanyag felületére kerülő vírusok és baktériumok akár 99,99%-át elpusztítja, így biztonságosabbá válnak a körülöttünk lévő hétköznapi, karton alapanyagból gyártott termékek csomagolásai.

 

karton doboz csomagszállító repülőtér

 

Nem csak papíron működik a technológia

A Box Print-FSD Packaging Kft. által alkalmazott védőlakk technológia lényege, hogy a lakkfilmben olyan nano szintű ezüstrészecskék találhatók, amelyek pozitív töltésű ezüstionokat (Ag+) szabadítanak fel. Ez jelentősen csökkenti a vírusok és baktériumok számát a lakkozott felületen.

Box Print a német megoldás gyártójával kötött kizárólagos szerződésének egyik jellemzője, hogy hazánkban egyedül a magyar cég Box Print certifikálhatja és jelölheti egyedi logóval a lakkal kezelt termékeket.

A Box Print kizárólag papírterméket gyárt, kartonon és hullámkartonon alkalmazza a lakkot, de a termék más felületeken is működik. A technológiát jelenleg a dunaharaszti üzemükben használjuk. Hamarosan azonban a körösladányi telephelyükön is létrehozunk egy olyan gyógyszeripari és egészségügyi csomagolóanyagok gyártására alkalmas környezetet, amelyben még szigorúbb szabályozások érvényesek, mivel a csomagolásokat elsősorban egészségipari területre szánják, amelyek a higiéniai szabványok miatt lesznek érdekesek a piac számára – mondta Fazekas Attila, a Box Print Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A technológiával kapcsolatban már most is érkeztek pozitív visszajelzések. A cég azt szeretné, ha a védőlakkal bevont termékcsomagolások az üzletekben megkülönböztetett helyet kapnának annak érdekében, hogy a végfelhasználók tudják, hogy ha az így becsomagolt termékeket választják, nagyobb biztonságban vannak. Ami a lakk tartósságát illeti, a tesztek azt jelzik, hogy a védőfelület korlátlan ideig ellátja funkciójátolvasható a Trade Magazin oldalán.