fbpx

Átadták az „A szakmáért” életműdíj elismerést

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 02.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) közgyűlésén átadták a CSAOSZ Elnöksége által odaítélt „A szakmáért” életműdíjat, amit Baka Éva vehetett át.

Baka Éva a csomagolási szakterület talán legismertebb és egyben legelismertebb környezetvédelmi aktivistája és pozitív szemléletformálója. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles mérnöki, majd környezetvédelmi szakmérnöki diplomát, tanulmányait később az Egyesült Államokban folytatta.

A csomagolási szakterülettel az Állami Vagyonügynökség környezetvédelmi feladatain keresztül került kapcsolatba. Később a Tetra Pak környezetvédelmi és kommunikációs vezetője lett. Fő feladata a közvéleményben a társított italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosításának bemutatása. A multinacionális társaságnál eltöltött 10 év után a legnagyobb italos kartongyártók által alapított Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezető igazgatója lett, amit a mai napig betölt.

Kitartó, akadályokat nem ismerő tevékenységének köszönhetően mára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése évről évre emelkedik. Szemléletformáló munkáját fáradhatatlanul végzi óvodákban, változatos programokat szervez iskolákban, a közösségi médiában pedig népszerű akciókat hirdet. A csomagolási hulladékok gyűjtése terén egyedülálló kezdeményezés, az italos kartonok gyűjtéséhez kapcsolódó magyar Guiness rekord felállítása is munkájának köszönhető.

A környezetvédelemmel foglalkozó rádió és TV műsorok elmaradhatatlan szereplője. Munkáját a zöldszervezetek is elismerik és nagyra értékelik.

A Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány alapítója, ami többek között 10 éve Szekszárd klímaprogramjait is szervezi. A környezetvédelmi jog és a környezeti management kérdéseivel foglalkozó társadalmi szervezetnek (EMLA), valamint a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesületnek (KÖVET) több mint 10 éve elnökségi tagja. Baka Éva a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szent István Egyetem rendszeres előadója.