fbpx

ReZorce® – világelső forradalmi újdonság a Zotefoamstól

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 június 28.

A ZOTEFOAMS FENNTARTHATÓBB JÖVŐT KÍNÁL AZ ITALOS KARTONDOBOZOK SZÁMÁRA A REZORCE® MONOANYAG ZÁRÓCSOMAGOLÁSSAL

A Zotefoams 2024. május 15-én Amszterdamban tartott sajtótájékoztatóján mutatta be forradalmi újdonságát, az egyedülálló ReZorce® technológiáját. Magyarországról egyedüli sajtóképviselőként a Transpack szaklap vett részt az eseményen. A ReZorce® a teljesen körforgásos technológiájával és újrahasznosítható monoanyagával igyekszik megzavarni az italos kartondobozok piacát.

Kulcs: csökkenteni a műanyaghulladékot

A ReZorce® jelenleg az italos kartondobozok HDPE monoanyag alternatívájaként kerül a közeljövőben kereskedelmi forgalomba, amelynek réteges szerkezete az élelmiszer- és italágazatban széles körben használt többanyagú aszeptikus csomagoláséhoz hasonló záró tulajdonságokkal rendelkezik: szintén kiterített formában érkezik a töltés helyére, és kiválóan nyomtatható felülettel rendelkezik, de szerkezetének köszönhetően kiváló újrahasznosíthatóság szempontjából is. A cél a műanyaghulladék felhasználása a lehető legoptimálisabb módon, hogy az beépíthető legyen az italcsomagolások szerkezetébe. „A hulladékot nem a természet kreálta, hanem az ember. És ha az ember képes hulladékot termelni, akkor bizony csökkenteni is tudja annak mértékét és mennyiségét” – jegyezte meg Paul Polman, az Unilever korábbi vezérigazgatója.

Paul Polman, az Unilever korábbi vezérigazgatója

A legnagyobbak mottója: Ne versenyezzünk, hanem fogjunk össze!

Az Amszterdamban megtartott exkluzív rendezvényen a Zotefoams, a celluláris anyagok technológiájában világelső cég átfogó tájékoztatást adott a sajtó és a szakemberek globális közönsége előtt.

„A legnagyobbak mottója: Ne versenyezzünk, hanem fogjunk össze!” – kezdte Paul Polman a nagy bejelentését, miszerint a Zotefoams jelenleg a Refrescóval, a világ legnagyobb független italpalackozójával dolgozik együtt a ReZorce® italos kartondobozok alkalmazásának fejlesztésén és piaci kipróbálásán. A cégek minőségi és megfelelőségi vizsgálati eljárásokat is kezdeményeznek, amelyek az italoskarton alkalmazásának kereskedelmi gyártásához szükségesek. Ez jelentős előrelépés az alkalmazásfejlesztésben a Refresco támogatásával, valamint az első szerződéses gyártó partner, aki éves szinten 100 milliós kartonkapacitás szállítására is képes.

Paul Polman, a fenntarthatóság világszerte elismert kampányolója, elsőként rántotta le a leplet a ReZorce® technológiájáról, amely lehetőséget kínál a körforgásra egy olyan piacon, ahol ez korábban nem létezett. A többrétegű italcsomagolások ugyanis már évtizedek óta problémát jelentenek, amire bár születtek megoldások, de a hulladék újrahasznosítására eddig még nem.

A körforgás a kulcs, és a ReZorce® már elméletben is erre lett tervezve. A tervezés egyszerűsége kulcsfontosságú a körkörös gazdaság fejlesztésében. Polman óvatosságra intette a közönséget az „újrahasznosítható” fogalmával kapcsolatban, amely sokféle csomagoláson olvasható. „Azonban ezek közül néhányat a valóságban nagyon nehéz újrahasznosítani. Ez egy mélységesen üres szó. Az újrahasznosított és az újrahasznosítani a kulcs. Nem csupán az a fontos, hogy újrahasznosítható legyen, hanem hogy már alapjaiban a lehető legnagyobb arányban újrahasznosított anyagból épüljön fel, hiszen így lesz teljes a körforgás” – fogalmazott Paul Polman.

A ReZorce® technológia titka

A ReZorce® több réteg HDPE-ből épül fel, és olyan réteges szerkezettel rendelkezik, amely az élelmiszer- és italágazatban széles körben használt, több anyagból álló aszeptikus csomagoláséhoz hasonló zárótulajdonságokat kínál, de újrahasznosíthatósága sokkal előnyösebb a monoanyag-összetétel miatt. Ez a szerkezet a leírás szerint lehetővé teszi a fogyasztás utáni újrahasznosított anyag beépítését az anyag magjába, a külső felületeken szűz polimerrel, ami azt jelenti, hogy a ReZorce® italos kartondobozok megfelelnek az EU csomagolási és csomagolási hulladék irányelvének az újrahasznosíthatóság és az újrahasznosított tartalom tekintetében.

Neil Court-Johnston, a Zotefoams vállalat MuCell Extrusion LLC üzletágának elnöke

A Zotefoams vállalat MuCell Extrusion LLC üzletága állítja elő a ReZorce® gyártásában használt mikrocellás habosítási technológiát. Neil Court Johnston, az üzletág elnöke a koncepciótól a termék kereskedelmi forgalomba hozataláig vezető útról beszélt: „A hagyományos italos kartondobozt az 1950-es években dobták piacra, és a kialakítása alapvetően a mai napig is megegyezik. A ReZorce® zárótulajdonságai számos csomagolási alkalmazásra alkalmasak. Azonban úgy döntöttünk, hogy az italos kartondobozokra koncentrálunk, mert nem láttunk sehol senkit, aki a körkörösséget próbálná megvalósítani. Mivel évente körülbelül 250 milliárd italos kartondobozt használnak el világszerte, ez jelentős probléma, amire mi találtunk megoldást”.

Az Ellen MacArthur Alapítvány éves jelentése jól szemlélteti azokat a kihívásokat, amelyekkel az FMCG-gyártók szembesülnek hulladék- és szén-dioxid-csökkentési céljaik teljesítése során, ami részben bizonyos csomagolástípusok összetett jellegének tudható be. Ami azonban az italos kartondobozokat illeti, a cég véleménye szerint a ReZorce® a megoldás. A szakértők által felülvizsgált életciklus-értékelések azt mutatják, hogy az 1 literes ReZorce® italos kartondobozok a gyártás során feleannyi energiát és vizet igényelnek, mint a hagyományos italcsomagoló kartondobozok. A globális felmelegedési potenciálja 55%-kal alacsonyabb. Sőt, megfelel minden jelenlegi és küszöbön álló jogszabálynak, amelyek egy körkörösebb gazdaság felé vezetnek. A Zotefoams létrehozta az általa „jobb italos kartondobozokért” szövetséget, amely az extrudálás, nyomtatás, átalakítás, töltés, csomagolás és az újrahasznosítás területén tevékenykedő vezető vállalatokat egyesíti azzal a céllal, hogy a ReZorce® a körkörös, potenciálisan zárt körben, a jelenlegi kompozit italos kartondobozok alternatívájaként kerüljön forgalomba.

Egyedül nehéz kiemelkedni – megállapodás a Südpackkal

A Zotefoams az amszterdami eseményen jelentette be, hogy 2023 júliusában közös megállapodást kötöttek a Südpack Verpackungen SE & Co. KG-vel, a polimer extrudálás terén vezető vállalattal, hogy évente akár 100 millió ReZorce® kartondoboz kapacitását is biztosítsák. A megállapodás értelmében továbbá a ReZorce® 2024 harmadik negyedévében debütál a szupermarketek polcain.

„Sőt mi több. A Südpack nemcsak az extrudálás, hanem az újrahasznosítás szakértője is, ugyanis jelentős belső mechanikai és vegyi újrahasznosítási képességekkel és kapacitással rendelkezik. A ReZorce® modellben a körkörösség kialakítása kezdettől fogva prioritásunk volt, ezért a Südpack ideális partner számunkra ebben a tekintetben, és nagyon örülünk, hogy csatlakoznak hozzánk a ReZorce® út következő szakaszában” – jegyezte meg Court-Johnston.

Dirk Hardow, a Südpack funkcionális fóliákkal és vegyületekkel foglalkozó üzletágának vezérigazgatója hozzátette: „Funkcionális fóliánkkal hozzájárulunk egy olyan csomagolási koncepció létrehozásához, amely megfelel a PPWR újrahasznosíthatósági követelményeinek, és ezt a közös fejlesztési projektet fontos lépésnek tartjuk a folyékony csomagoláson belüli zárt körök megvalósítása felé.”

Dirk Hardow, a Südpack vezérigazgatója

A Südpack számos lehetőséget és előnyt kínál a ReZorce® gyártásában az alábbi területeken:

CO2-optimalizált termékek

• csökkenés és csökkentett anyag- vagy energiafogyasztás,

• jelentős mértékben újrahasznosítható tartalmú fóliák és vegyületek,

• „zöld PE”.

Újrahasznosításra tervezett termékmegoldások

• monoanyag(ok) a kiváló minőségű mechanikai újrahasznosításhoz,

• koextrudált fóliák, amelyek nagy mértékben kompatibilisek a poliolefin újrahasznosító folyamokkal.

Zero waste/zárt hurkú koncepciók

• vevőiktől származó hulladékok vagy melléktermékek visszavétele és újrafeldolgozása.

A belső melléktermékek újrahasznosítása és újrafeldolgozása

• melléktermékeken alapuló vegyületek,

• maximális PIR-tartalommal rendelkező filmek,

• PCR-tartalmú filmek.

Bioalapú és/vagy komposztálható polimerek használata

• bioalapú alapanyagból polimerrel előállított fóliák,

• komposztálható vagy akár otthon komposztálható polimer(ek)ből készült fóliák.

Vegyi újrahasznosítás

• kémiailag újrahasznosított polimeralapú termékek,

• erős együttműködés a vegyi újrahasznosítás terén az értéklánc mentén,

• befektetés a CARBOLIQ-ba.

Közösen egy jobb jövőért

A sajtótájékoztató záróakkordja egy élénk kerekasztalbeszélgetés volt, melyen Paul Polman, a Zotefoams vezetője, David Stirling, a Zotefoams csoport vezérigazgatója, Coert Michielsen, a Refresco beszerzési és gyártási igazgatója, Willemijn Peeters, a SEARious Business környezeti fenntarthatósági tanácsadó cég alapító igazgatója és Chris Hanlon, a Biffa Polimerek újrahasznosításáért felelős kereskedelmi igazgatója beszélgettek az előttük álló útról.

Chris Hanlon, a Biffa Polimerek újrahasznosításáért felelős kereskedelmi igazgatója

A mai bejelentéseink jelzik a projekt lendületét. Büszkék vagyunk arra, hogy a Refresco – a saját területén világelső cég – felismerte a ReZorce®-ban rejlő lehetőségeket, és együttműködött velünk annak érdekében, hogy felgyorsítsa a termék és technológia kereskedelmi bevezetését. Örülünk, hogy elértük ezt a mérföldkövet, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a ReZorce® jó úton halad afelé, hogy egy teljesen kereskedelmi forgalomba kerülő termékké váljon, amely méretezhető is a már meglévő infrastruktúrával. A kiskereskedők és a márkatulajdonosok megértik a folyadék csomagoló kartondobozok fenntartható alternatívájának szükségességét, és a ReZorce® kielégíti ezt az igényt: teljes mértékben újrahasznosítható a főbb gyűjtőkön keresztül, újrahasznosított anyagot tartalmaz az EU csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló irányelvében meghatározott küszöbértékeknek megfelelően, 15–20%-kal kevesebb a felhasznált alapanyagigénye az előállításához, és 50%-kal kisebb szénlábnyommal rendelkezik” – nyilatkozta David Sterling.

Pente Szilvia