fbpx

A palackok újratöltése lenne az ideális megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 15.

2023 közepétől ismét bevezetik Magyarországon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést szorgalmazza, a csomagolások újratöltése nem lesz kötelező. A palackok újrahasználata pedig nagyobb mértékben csökkenti a környezetterhelést, az egyszerű újrahasznosításnál.

 

Miért lenne fontos az újratölthető palackok használata és gyűjtése?

Friss adatok szerint hazánkban a borosüvegek csupán kb. 50%-át gyűjtik vissza, míg Németországban és Svédországban ez az arány 90% körül mozog. Az összképet árnyalja, hogy az újratölthető palackok részesedése ezekben az országokban is stagnál vagy csökken, Németországban például 50% alá zuhant az arányuk az elmúlt pár évben.

 

örösüveg újratöltható visszaváltás
A nyolcvanas évek végéig  90% felett volt az újratölthető palackok arány hazánkban

 

Hazánkban a sörgyártók használnak még számottevő mennyiségben újratölthető üvegeket, de szintén egyre csökkenő arányban, 2019-ben már csak 21%-os volt a részesedésük a teljes gyártásból.

Az előbbi adatokból csökkenő tendencia rajzolódik ki, pedig környezetvédelmi szempontból pont fordított trend lenne a szerencsés: egy 5-6 alkalommal újratöltött borosüveggel akár 75%-os környezetterhelés csökkenést is elérhetünk egy egyszer használatos üveghez képest. – írja az agrarvidek.hu.

 

Miért nem népszerűbbek az újratölthető italospalackok?

Az újratölthető üvegpalackokkal szemben leggyakoribb ellenvetés a feltételezett plusz szállítási igény és a mosásához szükséges többlet víz használata. Az utóbbi nem számottevő, mert palackozáskor az új üvegeket is átmossák. A szállítási igény akár nyomósabb érv is lehetne, azonban Magyarországon jellemzően importált üvegeket használnak a termelők. Tehát eleve nagyobb távolságot tesznek meg a palackok, mintha belföldről történne az ellátás.

Az új szabályozással olyat próbálunk elérni, ami egyszer már megvalósult. A nyolcvanas évek végéig hazánkban az újratölthető italcsomagolások aránya 90% feletti volt. Persze ezt részben a kényszer szülte, valamint a kisebb áruválaszték miatt a szabályozás is egyszerűbb volt, mint napjainkban.

 

Összeállította: Csomor Zsolt