fbpx

Motivál az új visszaváltási rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 01.

Az új hulladék-visszaváltási rendszerben nagy hangsúlyt kap a fogyasztók és a kereskedelem motivációja is a minél szélesebb körű hatékonyság érdekében. Hazánkban jelenleg 30 ezer kamionnyi PET-palack kerül forgalomba, aminek csupán 30 százaléka kerül visszagyűjtésre.

 

Évente 2,1 milliárd PET-palack kerül hazánkban forgalomba

Míg a PET-palackok, sörösdobozok és az üvegek visszaváltása hazánkban néhány évtizede kiváló zsebpénz lehetőségnek számított, addig ma már olykor a betétdíjas csomagolások egy része is a kukába kerül.

Az európai uniós célszámok szerint 2025-re a kereskedelmi forgalomba kerülő PET-palackok 77 százalékát vissza kell gyűjteni – ismertette Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ez az arány jelenleg csupán 30 százalék körüli. Magyarországon csak PET-palackból évente 2,1 milliárd darab kerül forgalomba, ami 30 ezer kamionszállítmányt jelent.

 

 

Mindenki érdekelt

Olyan új visszaváltási rendszer (PET-palack, alumíniumdoboz, üveg) jön létre hazánkban, ahol teljesen új díjakat állapítanak meg. Nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével elmondható, hogy nagyon fontos a visszaváltási rendszer két kulcsszereplője, a fogyasztó és kereskedelem érdekeltté tétele. A fogyasztót a megfelelő mértékű a betétdíj, míg a kereskedelmet a rendszer „olajozottsága” motiválhatja.

A Szövetség elsősorban olyan automatás visszaváltási rendszer meghonosítását preferálja hazánkban, ahol már az automata tömörít, az üveget pedig összetöri. A visszaváltási pontok a 400 m2-nél nagyobb üzlethelységekben lennének.