A lebomló műanyagnál olcsóbb a kombinált csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 01.

Az olyan termékek, amelyek papírt és műanyagot is tartalmaznak, együtt már nem újrahasznosíthatók. Emiatt Közép-Európában az Európai Kohéziós Politika támogatásával arra hívják fel a cégek és a szolgáltatóipar figyelmét, hogy biológiailag lebomló műanyagot és papírt használjanak.

 

 

Paradigmaváltás szükséges

A csaknem 2 millió eurós projekt 10 partnere között kutató és fejlesztő cégek, illetve újrahasznosító szervezetek is találhatók 6 közép-európai országból, beleértve Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot is.

A Smart Regions stábja Szlovéniában és Magyarországon nézte meg a projekt működését. A szlovéniai BioComPack olyan környezetbarát csomagolásokat készít, amely bár kombinálja a műanyagot és a papírt, biológiailag lebomlik. A Conditus Kávézó is ezeket a termékeket használja. Egyelőre azonban nem ez a megoldás jellemző, hiszen az Európai Unióban a nem újrahasznosítható műanyag és papír kombinálásával készült csomagolás 32,2 millió tonna hulladékot jelent. A BioComPack paradigmaváltást szeretne elérni az egész ellátási láncban a kutatástól kezdve az eladásig.

 

Újrahasznosítás a Sziget Fesztiválon

Az UgrinPack magyar családi vállalkozás is tagja a BioComPack projektnek, ahol biológiailag lebomló papír és műanyag csomagolásokat tesztelnek. Az egyik legnagyobb probléma a lebomló műanyaggal, hogy nagyon drága, papírral kombinálva viszont olcsóbb lehet. A környezettudatosság terjesztése szintén a projekt része, olvasható az euronews hírében.

Az UgrinPack vezérigazgatója azt mondta, hogy tavaly több éttermet is meggyőztek a Sziget Fesztiválon, hogy csatlakozzanak a projekthez, s csak lebomló tányérokat és poharakat használjanak. Használat után ezeket összegyűjtötték és ledarálták, hogy az anyag komposztálható legyen.

Kép forrása: Hi Fly