fbpx

Döcög az újrahasznosítás hazánkban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 18.

Magyarországon jelentősen visszaesett az újrafeldolgozott műanyag iránti kereslet sok műanyagtípus esetében, ezért a feldolgozó cégeknek sem éri meg átvenni a kommunális műanyaghulladékot.

 

 

Van hová fejlődni

A Greenpeace szemétszobor révén hívja fel a figyelmet arra, hogy akadozik a műanyag újrahasznosítása Magyarországon. A Nagy Halba Siófokon dobálhatta be mindenki a szemetét. A szoborba olyan hulladékokat helyezhettek el, amelyeket a mai magyar gyakorlat szerint várhatóan újra is fognak hasznosítani.

Az elhasznált műanyag jelentős része hazánkban továbbra is hulladékégetőben, lerakóban vagy legrosszabb esetben a környezetben végzi. Ez alól kivételt képeznek a PET-palackok és az ahhoz tartozó kupakok, illetve a polietilén fóliából készült anyagok. A válságnak több oka van: a feldolgozó cégeknek nyújtott állami támogatás hiánya, a kőolaj rekordalacsony ára, illetve az, hogy még a begyűjtött szelektív műanyaghulladék is nagy arányban szennyezett.

 

Mielőbb újra kell gondolni az egyszer használatos kultúránkat

A Greenpaece szerint a termékdíjból befolyt összegből többek között a hulladékfeldolgozó ipart kellene támogatni olyankor, amikor a piaci árak ingadozása miatt ez a tevékenység éppen nem rentábilis. Ez a gyakorlatban egy pályázati rendszert jelent.

A termékdíjból befolyó pénz környezetvédelmi célokra fordítása valós megoldást jelenthet a hulladékmegelőzésre, például betétdíjas újratöltő rendszerek kiépítésére. Emellett segítheti, hogy az újrahasznosítható hulladékokat a külső körülményektől függetlenül tudják a cégek hasznosítani.

Mielőbb újra kell gondolnunk az egyszer használatos kultúránkat, mely a nyersanyagokat pazarolva szeméthegyeket gyárt, olvasható a 24.hu oldalán. A rendszerszintű változáshoz megelőző intézkedések szükségesek, amik közül a legfontosabb, hogy vissza kell hozni a betétdíjas, újratöltő rendszereket. A szelektív gyűjtés és újrahasznosítás is fontos részmegoldása a hulladékválságnak, mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Kép forrása: 24.hu